Gemeente Delft helpt ondernemers om te groeien
Van de 13.000 Delftse ondernemers – van zzp’er en startup tot gevestigde namen – werkt 40 procent in de kennissector. Zij zorgen voor veel werkgelegenheid in Delft. De accountmanagers van de gemeente helpen ondernemers daarom graag groeien. Wat kunnen ondernemers van hen verwachten? Accountmanagers Monique Martens en Andrew Buskens geven antwoord op deze vraag.
“Een architectenbureau dat af wil van de vaste, rechthoekige vorm van zonnepanelen. Terwijl er ook een startup is die zonnepanelen in veel verschillende vormen kan leveren. Een startup die voor offshorebedrijven ‘energiecontainers’ maakt met windmolens en zonnepanelen, maar tegen opslagproblemen aanhikt. Terwijl er ook een bedrijf is dat alle kennis over waterstofenergie in huis heeft om dat probleem te tackelen. Wij brengen bedrijven bij elkaar die elkaar niet kennen, maar elkaar wel een stap verder kunnen brengen.” Met deze voorbeelden wil Buskens laten zien wat accountmanagers bedrijven kunnen bieden. “We gebruiken het Delftse eco-systeem om problemen op te lossen”, zegt Martens. “Op die manier zetten we in op groei.”
Ruimte
Productontwikkeling, talenten in huis halen, maakruimte, groeiruimte. Voor ondernemers kunnen dit redenen zijn om naar Delft te komen, in Delft te blijven, of… Delft te verlaten. “Ze kiezen vaak voor Delft om dicht bij de bron van talent te zitten, de TU Delft”, zegt Martens. “Wij helpen ze om toegang tot talent te krijgen. Ook op manieren waar ze zelf nog niet aan gedacht hebben. Als het bijvoorbeeld gaat om het bemensen van de productielijn is Werkse! een perfecte partner daarvoor. Als het gaat om productontwikkeling heeft Andrew daar net mooie voorbeelden van gegeven. En we zijn bij elke netwerkmeeting present om te weten wat leeft, om zo verbindingen te kunnen maken. Tja, en maakruimte, groeiruimte. We zien dat er een schreeuwende behoefte is aan maak- en groeiruimte. Daar speelt de gemeente steeds beter op in. Onder meer door niet alle bouwruimte te bestemmen voor woonruimte, maar ook voor bedrijfsruimte, maakruimte. Momenteel hebben we een herhuisvestingvraag van zo’n 60.000 tot 70.000 m2, ongeveer 10 voetbalvelden groot. Op 1 juli wordt op Schieoevers Noord het KabelDistrict-lab opgeleverd, goed voor ruimte voor 20 bedrijven. Zat in no time vol.”
Als de groei stagneert
Kennen de accountmanagers wel alle 5.200 kennisondernemers? “Nee”, zegt Martens. “Maar wel veel. Nu bedrijvenbezoeken lastiger zijn vanwege corona, bezoeken we ze, online. Samen met burgemeester Marja van Bijsterveldt en wethouder Bas Vollebregt. Deze online meetings zijn zinvol. Elke online-meeting leidt tot zo’n vier verbindingen, waarmee we de bedrijven verder kunnen helpen. Waarmee de bedrijven elkáár verder kunnen helpen.” En, voegt Buskens daar aan toe: “We hoeven ook niet alle 5.200 ondernemers te kennen. Maar wel graag de ondernemers die we verder kunnen helpen als de groei stagneert. Die ondernemers nodig ik graag uit contact op te nemen.”
Het belang van banen
Waarom zet de gemeente zich zo voor de ondernemers in? “Er is geen addertje”, stelt Buskens. “Wij hebben nul winstbelang, ons belang is dat er in Delft zo veel mogelijk banen komen. We willen er immers 10.000 nieuwe banen bij.” Niet alleen bij kennisbedrijven trouwens, alle groei is welkom. Maar, zegt Martens: “Het mooie van de Delftse kennisbranche is, dat zij heel vaak oplossingen aandragen voor sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Ze ondernemen met een minimale footprint. Zij zorgen ervoor dat we high tech capital hebben – en zijn. Dat laatste maakt het voor bedrijven natuurlijk heel aantrekkelijk om zich hier te vestigen.”
Hebt u een groeiprobleem of wilt u weten wat de accountmanagers voor uw onderneming kunnen betekenen? Neem contact met op met de accountmanagers! https://www.delft.nl/ondernemen/accountmanagers
Meer ondernemersnieuws? Abonneer u gratis op de maandelijkse N@twerk, de digitale nieuwsbrief voor Delftse ondernemers – meld u aan! https://www.delft.nl/ondernemen/ntwerk-delft