PvdA beraadt zich op positie na verwerpen wethoudersvoordracht

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft de voordracht van de PvdA om Rabin Baldewsingh te benoemen tot wethouder van Leidschendam-Voorburg verworpen. De PvdA beraadt zich nu op haar positie en gaat daarover in gesprek met haar leden.

Op 26 april maakte de PvdA bekend Rabin Baldewsingh voor te dragen als kandidaat-wethouder in Leidschendam-Voorburg. Er was een vacature ontstaan na het vertrek van Nadine Stemerdink, die benoemd is tot burgemeester van Voorschoten. Op 18 mei 2021 werd de formele voordracht gedaan door de Partij van de Arbeid, waarna Baldewsingh zich in een speciale raadsvergadering kon voorstellen en vragen van partijen in de gemeenteraad beantwoordde. Er waren vooral vragen over zijn bestuurlijke betrokkenheid bij de realisatie van een windmolen op de grens van Den Haag en Leidschendam. Na een schriftelijke stemming bleek dat de gemeenteraad zich niet in de voordracht kon vinden.

Rabin Baldewsingh: “Dit is heel jammer en teleurstellend. Maar de gemeenteraad is het hoogste orgaan en beslist wie er wethouder kan worden. Het is nu aan de fractie welke vervolgstappen worden genomen.”

Fractievoorzitter Jochem Streefkerk: “We zijn zeer teleurgesteld dat onze voordracht niet op een meerderheid heeft kunnen rekenen. De ervaring, plannen en energie van Rabin Baldewsingh zouden van grote waarde zijn geweest voor Leidschendam-Voorburg. Emotie heeft nu de doorslag gegeven. En hoe begrijpelijk die emotie ook was, dit is een gemiste kans voor onze gemeente.”

De schriftelijke stemming was geheim, waardoor niet kan worden gezegd welke raadsleden voor of tegen de voordracht hebben gestemd. In ieder geval maakt de stemming duidelijk dat coalitiepartijen vrijwel geheel tegen de voordracht hebben gestemd.

De PvdA beraadt zich nu op het vervolg en gaat daarover in gesprek met haar leden. Fractievoorzitter Jochem Streefkerk: “We brengen nu de scenario’s in kaart. Wij stellen de inhoud voorop en daarvoor is vertrouwen nodig. Vertrouwen of je met elkaar als coalitie de stad wel kunt besturen. Dat vertrouwen is ernstig geschonden.” Aanstaande maandag houdt de Partij van de Arbeid een ledenvergadering, om de ontstane situatie te bespreken.

Deze artikelen heeft u misschien gemist