Zoetermeer in financiële onzekerheid

Vandaag biedt het college de Perspectiefnota 2022 aan de gemeenteraad aan. De budgetten van de gemeente staan al geruime tijd onder druk. Ook is er onvoldoende beeld over de uitkomst van ontwikkelingen in de financiële verhouding tussen rijk en gemeenten met een zwaartepunt op jeugdzorg en Wmo (de wet) maatschappelijke ondersteuning. Tot slot zijn de gevolgen van de coronapandemie onbekend. Op dit moment heeft de gemeente geen sluitende begroting. Het afgelopen jaar toonde aan dat ook met krappe financiële middelen de gemeente zich kan inzetten voor de stad. Iedere Zoetermeerder moet prettig, veilig en gezond kunnen wonen.

Wethouder Rosier financiën: ‘’Ondanks de financiële krapte en onduidelijkheid over de ontwikkeling van de financiën is stilstaan geen optie. We denken vooruit, hebben ambitie en zien kansen voor 2022 en in de aanloop daarnaartoe. Kansen om voor inwoners en stad impulsen te geven aan kwaliteit in en van de stad. Gericht op beter wonen, meer toegankelijk, duurzamer en met een gezond bedrijfsleven. Zoetermeer 2040 gaat mede richting geven aan te maken keuzes voor die impulsen.’’

De begroting, een tussenstand

Gelet op lopende onderhandelingen tussen VNG en kabinet over de kostencompensatie voor jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning beschouwt het college de financiële stand van zaken in de Perspectiefnota 2022 als een tussenstand. De onzekerheid over de omvang van de rijksvergoeding is dermate groot dat de gemeente op dit moment niet verder vooruit wil lopen op de uitkomsten ervan. Wel is de verwachting, dat het rijk op enig moment met compensatie komt. Er worden geen nieuwe bezuinigingen voorgesteld.

Herstel na een moeilijke periode

Het rijk zet haar steunbeleid waar nodig voort. Voor het inzetten van maatregelen om de inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen te ontzien of te ondersteunen was in het begrotingsjaar 2020 een budget van € 5 mln. beschikbaar. Doordat verreweg de meeste extra kosten door het rijk zijn vergoed, werd de inzet van gemeentelijke middelen hiervoor eenmalig lager dan verwacht en resteert nog € 4,7 mln. Het college stelt in de Perspectiefnota 2022 voor om het overschot 2020 over te brengen naar 2021, zodat er middelen beschikbaar zijn om steunmaatregelen mogelijk te blijven maken. Daarnaast stuurt het college rond de zomer een coronaherstelplan naar de raad. Dit plan richt zich op de revitalisatie van Zoetermeer na de crisis.

Perspectiefnota in de raad

De gemeenteraad bespreekt de Perspectiefnota 2022 op 28 juni 2021.

Deze artikelen heeft u misschien gemist