D66: voorkom steekpartijen in Laak met speciaal interventieteam

De enige manier om ervoor te zorgen dat niet meer Haagse jongeren het slachtoffer worden van mesgeweld, is door het inzetten van een speciaal interventieteam. Dat zegt fractievoorzitter Dennis Groenewold tijdens het grote veiligheidsdebat van de Haagse gemeenteraad. “Het voorkomen van een steekpartij is beter dan het genezen van een steekwond”.

Handhaven is te laat
“De 20-jarige Bilal in 2019, een 17-jarige in mei en op diezelfde avond een 14-jarige die zwaargewond raakte. Het aantal slachtoffers van de steekpartijen in Laak is niet te onderschatten. “De jongeren in Laak moeten de kans krijgen om het maximale uit hun leven te halen, net zoals jongeren uit andere delen van de stad Maar dat kan niet als er in Laak een wapenwedloop plaatsvindt waarbij de ene jongere een mes wil hebben omdat de andere jongere ook een mes heeft. “Als zo’n jongen eenmaal een mes heeft, dan is handhaven eigenlijk al te laat”, zegt fractievoorzitter Dennis Groenewold (foto). D66-raadslid Fonda Sahla: “het pijnlijke is dat dit kan worden voorkomen, maar we dat niet voldoende doen. Want uit onderzoek blijkt dat veel docenten vaak achteraf zeggen, ‘we zagen al op de basisschool dat het verkeerd zou aflopen met hem’.”

Bewezen aanpak uit Amsterdam
Daarom stellen Groenewold en Sahla voor om het succesvolle Preventie Interventie Team (PIT) uit Amsterdam ook in Laak toe te passen. Het PIT helpt kinderen met grensoverschrijdend gedrag voordat ze volledig vastzitten in een neerwaartse spiraal van geweld en criminaliteit. Zo’n 80% van de risicokinderen die het team van de gemeente heeft begeleid, gedraagt zich veel beter. Het PIT is niet alleen een praktisch team dat op straat, op school of aan de keukentafel aanwezig is, maar wordt ook ondersteund door wetenschappers die onderzoeken wat werkt en wat niet werkt. “Zo zorg je ervoor dat zo’n team altijd volgens de beste methoden werkt”, zegt Sahla. Daarom weten we dat het in vijf jaar tijd ruim duizend kinderen succesvol heeft geholpen. Duizend kinderen die
nu een beter leven hebben dankzij dit team”.

Help jongeren aan kansen in plaats van messteken
“We hebben het vaak over hoe droevig het is dat er zoveel jongeren worden neergestoken in de stad, maar veel verder dan “meer handhaven” roepen komen de meeste mensen niet”, dat verbaast de D66’er, omdat het PIT al in het coalitieakkoord staat, maar nog niet is uitgevoerd. “Met het PIT hebben we wel een manier om deze jongeren weer een kans op een mooi leven te geven. Een leven met echte kansen en zonder messteken. De enige vraag is wanneer we een Haagse PIT gaan opzetten”.

Deze artikelen heeft u misschien gemist