D66 Rijswijk kandidaat-raadslid Wemke van der Weij: “Altijd al een onderwijshart gehad”

D66 Rijswijk Foto: Jeroen Mooijman

Torenhoog binnengekomen op nummer drie van de kandidatenlijst van D66 Rijswijk is Wemke van der Weij (39), geboren en getogen in Noord-Scharwoude, deel uitmakend van de gemeente Langedijk (Noord-Holland). Van der Weij had zelf niet verwacht dat ze zo hoog op de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen (14, 15 en 16 maart aanstaande) zou komen. “Dit betekent wel wat, ik ben natuurlijk nog niet gekozen, maar zo een hoge positie betekent wel dat ik zeer waarschijnlijk in de Rijswijkse gemeenteraad kom. Ik voel me zeer vereerd, en natuurlijk zal ik wel eens onderuit gaan, maar ik heb er echt veel zin in. Ik ga er vol voor, met goede intenties, zo zit ik erin”. Het verhaal van iemand die altijd bezig is, het verhaal van een ‘bezige bij’.

Van der Weij, moeder van drie jonge kinderen, sinds haar komst in Rijswijk vanuit haar toenmalige woonplaats Amsterdam bijna vijf jaar woonachtig in de Strijp, is al op verschillende plekken politiek actief geweest. Zo zat ze in Langedijk in de Jeugdraad, in Amsterdam hanteerde ze de voorzittershamer bij de Jonge Democraten. Een jaar of drie geleden kwam ze in contact met D66 Rijswijk, en de manier waarop dat contact tot stand kwam vindt ze eigenlijk wel “een grappig verhaal”. Het kandidaat raadslid over één van haar drie speerpunten (naast onderwijs, cultuur en verkeersveiligheid): “Omdat onderwijs één van mijn thema’s is, ben ik veel met scholen bezig. Ik heb eigenlijk altijd wel een onderwijshart gehad, en op gegeven moment was ik een beetje bezorgd over de Steenvoordeschool in de Ministersbuurt, daar was brand uitgebroken en eigenlijk was het heel erg onduidelijk wat er ging gebeuren, het schoot gewoon niet zo erg op. Wij zitten nu in positieve vaarwater, nu zijn er plannen die gepresenteerd gaan worden, maar omdat dat best wel lang duurde, zocht ik contact met een politieke partij hier in de omgeving. Toen kwam ik dus in aanraking met de gemeentelijke politiek, in eerste instantie niet met D66, want mijn buurvrouw had een andere connectie met de politiek, maar ik dacht, ‘ja, als ik met de politiek in aanraking kom, laat ik dan naar mijn partij gaan, waar ik al zoveel jaar lid van ben, en toen ben ik D66 en de mensen van D66 gaan opzoeken. Ik had gelijk een goede klik met ze, het zijn leuke mensen, en zo rol je er een beetje in. Je gaat naar de nieuwjaarsborrel, je wordt lid van een commissie, dan ga je flyeren voor de vereniging, zo is het gegaan. Inmiddels ben ik ook al op de achtergrond bezig geweest voor de fractie in de raad, ik heb ze, vanwege mijn wiskundige achtergrond, kunnen helpen met data analyses en met overige hand- en spandiensten. Ik heb nog niet mega veel gedaan, ik heb zeker niet alle raadsstukken gelezen. Ik was vooral heel actief in de buurt, voor de school van mijn kinderen, opruimen van zwerfvuil, het vergroenen van het schoolplein, het verbeteren van de schoolpleinen”.

Harmonieorkest
Naast onderwijs is cultuur een thema dat Van der Weij nauw aan het hart ligt. Bij gebrek aan een harmonieorkest in Rijswijk speelt Van der Weij saxofoon en hobo in Phoenix, een harmonieorkest in het naburige Wateringen, waar ook haar kinderen op de muziekschool zitten. Van der Weij: “Muziek, maar eigenlijk cultuur in het algemeen, vind ik heel belangrijk, het is iets wat je met elkaar meedraagt, dat je vormt, dat je maakt. En ik vind cultuur ook belangrijk voor je opvoeding, cultuur is een stukje van je erfgoed. Ik heb onlangs nog een foto van een kunstwerk in de Strijp gemaakt voor mijn Instagram pagina, dat vind ik ook leuk, kleine dingen, maak er wat moois van, het hoeven niet altijd exposities te zijn”.

Verkeersveiligheid
En dan het derde speerpunt van Van der Weij, verkeersveiligheid. “Ook daar sta ik echt voor, dat wil ik echt verbeteren. Ik ben echt wel een fietser, dat was ik in Amsterdam, dat ben ik nu in Rijswijk, en ik verbaas me bijna elke dag over de onlogica van de fietsstructuren en de onveilige verkeersituaties, met name voor de fietsers, in bijna heel Rijswijk. Ik heb het dan over slechte oversteekpunten, slecht zicht, onlogische oversteekpunten, waarbij je meer dan 90 graden over je schouder moet kijken om wat te kunnen zien, niet zo gemakkelijk wanneer je met kinderen fiets, of wanneer je wat ouder bent. Voor mij was de druppel om actief wat met de verkeersveiligheid in Rijswijk te gaan doen het dodelijke ongeval afgelopen zomer op de Schaapweg, waarbij een juf van de kinderopvang om het leven kwam. Zij was ook moeder van een kindje, net zo oud als mijn jongste kind. Het is daar gewoon een onveilige situatie, het ongeval had mogelijk voorkomen kunnen worden als de situatie wat veiliger was geweest”.

Benaderbaar
“Ik hoor bijna alles, ik zie veel, als er mensen gevraagd worden voor een commissie of voor andere werkzaamheden, ben ik altijd degene die haar hand opsteekt. Nu is het tijd om uit vele school- en wijkcommissies te stappen en een stap naar voren te maken en daar ook tijd voor te maken. Tijdens mijn studie noemden mijn docenten mij al een ‘bezig bijtje’, zo ben ik nu eenmaal. Ik ben heel benaderbaar, als ik wat hoor, vraag ik mij gelijk af ‘wat kunnen we ermee’, dat zit gewoon in mij, daar kan ik niet veel aan doen, dat heb je of dat heb je niet. Mensen vertellen mij ook alles en ik probeer er wat mee te doen. Ik ben geen ombudsman, kan niet iedereen en Jan en alleman helpen, er zit een bepaalde weging in, maar ik denk wel, laten we het met elkaar een beetje beter maken, dat is echt wel mijn win-win instelling”.

Tekst: Peter Petit

Deze artikelen heeft u misschien gemist