Oplossingen voor armoede voor en door jongeren in Rijswijk
Wat is er nodig zodat jongeren minder last hebben van armoede? En wie kan hierbij helpen? Deze vragen stelde Gemeente Rijswijk aan de jongeren van Speaking Minds; een programma dat jongeren uit het praktijkonderwijs betrekt bij het maken van beleid. De leerlingen zijn 6 weken lang aan de slag gegaan met deze vragen en brachten op 16 december vorige jaar hun advies uit.
De leerlingen kregen een aantal opdrachten en gingen ook op werkbezoek bij onder meer de voedselbank van regio Haaglanden. Vandaag was de terugkoppelingsbijeenkomst van Speaking Minds. Tijdens deze bijeenkomst werd er door wethouder Larissa Bentvelzen gepresenteerd welke van hun adviezen door de gemeente uitgewerkt gaan worden
4 Ideeën
De jongeren hebben in hun advies 4 punten benoemd. Zo vragen ze aandacht voor een geldhulplijn, een geldcursus voor ouders, gratis schoolspullen en ideeën om jongeren al vanaf 12 jaar geld te laten verdienen.
1 Gratis schoolspullen
Gemeente Rijswijk heeft al een schoolspullenpas. Deze is aan te vragen bij Stichting Kei. De schoolspullenpas is aan te vragen als er een geldige ooievaarspas is. Leerlingen vroegen ook of het mogelijk was voor kinderen met minder geld een aparte regeling voor de borg van de lockers te organiseren. Directeur Vijverberg bracht goed nieuws: ‘Met ingang van het nieuwe schooljaar hoeft er geen borg meer te worden betaald voor de lockers. Ook wordt het gymshirt gratis.’
2 Geldhulplijn
De jongeren gaven aan dat het online soms lastig is om de juiste informatie te vinden als je vragen hebt over geld. Daarom zou het een goed idee zijn als er een hulplijn komt zodat mensen telefonisch hun vragen kunnen stellen. Om ervoor te zorgen dat jongeren minder snel geldproblemen krijgen stellen ze voor om een geldcursus voor ouders te organiseren. Want als ouders zelf meer weten over goed omgaan met geld kunnen ze dit ook beter leren aan hun eigen kinderen.
Sinds vorig jaar is het Financieel Service Punt (FSP) aangesloten bij de Nederlandse Schuldhulproute (NSR). De NSR biedt de GeldFit test aan. Na het invullen van de test verschijnt het advies, in de vorm van een afslag van 1 t/m 4, wat gebaseerd is op de antwoorden die de inwoner heeft gegeven. Er worden organisaties getoond die de inwoner bij hun financiële status zou kunnen helpen. Daarnaast heeft GeldFit ook een telefoonnummer wat gebeld kan worden voor advies: 0800-8115.
De GeldFit test is momenteel alleen ingericht voor volwassenen vanaf 18 jaar. MoneyWise is een platform wat gericht is op jongeren. Dit platform wordt komend jaar geïntegreerd met Geldfit.. Zodra dat gerealiseerd is zal Rijswijk Geldfit ook gaan inrichten voor jongeren met een bijbehorende geldhulpplijn voor jongeren.
3 Geldcursus
Er worden vanuit de gemeente/ het FSP al geldcursussen, zoals PING, aangeboden aan Rijswijkse inwoners. Daarnaast hebben we ook budget buddies of schuldhulpmaatjes. Echter, er is nog geen cursus die gericht is op ouders en kinderen.
De gemeente vind het een leuk idee en gaat nog dit jaar onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het ontwikkelen van een geldcursus en of er voldoende vraag naar is vanuit Rijswijkse ouders en hun kinderen. Dit gaan we gezamenlijk onderzoeken met de maatschappelijke partners waar het FSP en de gemeente nauw mee samenwerkt.
4 Jongeren bijverdienen vanaf 12 jaar
De gemeente gaat tijdens de week van het geld (28-03 t/m 1-04) dit advies met de maatschappelijke partners bespreken. Samen zal er gekeken worden wat wij als gemeente, maar ook zij als maatschappelijke partners, kunnen betekenen voor jongeren die graag iets bij willen verdienen. Er moet uiteraard rekening worden gehouden met de wetgeving die de leeftijdsgrens bewaakt voor jongeren vanaf welke leeftijd zij daadwerkelijk mogen werken. Gedacht wordt aan de vorm van heitje voor een karweitje bij buren of oudere mensen en zo een extra zakcentje kunnen verdienen.
Wethouder Larissa Bentvelzen kijkt tevreden terug op het traject. ‘Ik ben blij dat we deze jongeren denktank hebben en ze zo enthousiast hebben meegedacht. Ze hebben er veel tijd en energie in gestoken en dat zie je terug in hun adviezen. Sommige adviezen zoals een schoolspullenpas hebben we al in de gemeente en kunnen ze direct gebruik van maken. Ook super dat het Stanislas college direct mee heeft gedacht over de lockers en gymshirts. Al met al kunnen we terugkijken op een leerzaam traject en ik kijk al uit naar een vervolg! ‘