Definitieve uitslag verkiezingen door gemeente Rijswijk vastgesteld

De gemeente Rijswijk maakte maandagochtend op de zitting van het centraal stembureau de definitieve eindstand van de raadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart bekend. Deze einduitslag week niet af van de voorlopige uitslag, zoals woensdagavond na afloop van de verkiezingen in het stadhuis bekend werd gemaakt.

De bekendmaking van de einduitslag gebeurde in een openbare zitting door Ron van Roon, lid van het centraal stembureau en was live te volgen op de Facebook website van de gemeente. Niet meer dan 30 lokale politieke die-hards namen de moeite de uitzending via de website van de gemeente in z’n geheel of gedeeltelijk te volgen.

Tijdens deze zitting was het voor aanwezigen eventueel mogelijk bezwaren in te brengen over het verloop of het eindresultaat van de stemming. Niemand van de aanwezigen maakte gebruik van deze gelegenheid.

Na afloop van de korte bijeenkomst tekende waarnemend burgemeester Bas Verkerk als voorzitter van het centraal stembureau het proces-verbaal af.

Afgelopen vrijdagochtend waren zo goed als alle stemmen in het gehele land reeds geteld en waren alle volledige voorlopige uitslagen doorgegeven aan de verkiezingsdienst van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). De Kiesraad neemt alle uitslagen van de verkiezingen op in een databank met verkiezingsresultaten.

Zetelverdeling
De definitieve zetelverdeling voor de nieuwe raad in Rijswijk is: Beter voor Rijswijk 5, GroenLinks 5 , VVD 3, D66 4, WIJ 4, CDA 2, PvdA 2, Rijswijks-Belang 4, ChristenUnie 1, Partij voor Gelijkheid en Rechtvaardigheid 1.

In totaal zijn er in Rijswijk 20.525 stemmen op kandidaten uitgebracht, het aantal kiezers bedroeg 20.650, het opkomstpercentage is met 46,36 procent in Rijswijk nog lager dan het historisch al lage landelijke opkomstpercentage van rond de 50, 8 procent. Er werden in Rijswijk 67 blanco en 58 ongeldige stemmen uitgebracht.

Deze artikelen heeft u misschien gemist