‘Maatjes informatiemarkt’ zet mensen aan het denken

Op maandag 3 oktober was de ‘Maatjes-informatiemarkt’ in het Huis van de Stad. Een warm welkom werden de bezoekers geheten door de inmiddels bekende portier Ruud, die normaliter zijn functie uitoefent bij de Rijswijkse Schouwburg.

Ik was nog niet binnen of ik had een gesprek met een dame die alleenstaand is en mij vertelde dat zij ouderen wil bezoeken om gewoon een praatje te maken. Het ontlasten dus van de mantelzorgers, die immers meer dan genoeg te doen hebben. Ik dacht toen: ja, zo eenvoudig is het, niks gecompliceerd of hoogdravend maar gewoon een praatje, gewoon aandacht voor elkaar.

Rijswijk Doet, de Gemeente Rijswijk en Welzijn Rijswijk hadden de handen ineengeslagen. Er was goed over nagedacht op wat voor wijze de bezoekers geïnformeerd zouden moeten worden. Het bleef niet alleen informatie geven bij de kraampjes, maar ook werden alle aanwezige organisaties op deskundige wijze geïnterviewd door Frans Limbertie.

Deze vrijwilligersorganisaties wilden uiteraard graag hun verhaal kwijt aan het aan het publiek. En keuze was er genoeg, want de organisaties die achter de kraampjes stonden waren o.a. VTV Huismaatjes, Voorlees Express, Buddy Netwerk, Florence, Welzijn Rijswijk (taalmaatjes), Vitalismaatjes, WZH Haaglanden, Vrijwilligers Terminale zorg, Zonnebloem en Buurtgezinnen.

Wat wordt er doorgaans van je verwacht als vrijwilliger? Eigenlijk komt het grotendeels hier op neer dat je belangstelling moet hebben voor die ander, goed kan luisteren, wat over jezelf vertellen. Hoe jong of oud je bent is niet zo belangrijk. Het is natuurlijk wel zo dat mensen die niet meer werken doorgaans vrijwilliger zijn bij een van bovenstaande organisaties. “Het is leuk om te vertellen” ,zegt een dame van Florence “dat een 28 jarige jongeman zich heeft aangemeld omdat hij het mooi vindt om de verhalen te horen van ouderen. De oudste bewoonster die 104 jaar oud is, zei: ‘Die is echt leuk, daar ga ik het goed mee vinden’”

Mieke Ruigrok, directeur van Welzijn Rijswijk: “Als vrijwilliger bij een van deze organisaties maak je niet alleen jezelf blij maar ook die ander!” De inwendige mens werd ook goed verzorgd door Rob Toet en zijn team. Een mooie afsluiting van deze middag was het optreden van twee talentvolle saxofoon spelers van Trias.

Het blad ‘Samen is leuker’ ligt inmiddels bij alle Rijswijkers in iedere brievenbus! Kijk eens wat u kan betekenen voor een ander. Dan toch nog na afloop een foto op de mooie trap van ‘Het Huis van de Stad’ met alle deelnemende afgevaardigden. Marissa Koopmans van Rijswijk Doet en het hele team mogen terugkijken op een geslaagde middag!

René Marquard

Deze artikelen heeft u misschien gemist