Halloween : ‘Gezellig feest van de doden’ vieren

Laat ik maar met de deur in huis vallen: Ik heb niets met het zogenaamde feest Halloween! Maar toch even het volgende.

Als ik Halloween probeer het te begrijpen, dan komen er vele vragen op. Om te beginnen blijft het opmerkelijk dat het feest ook in Nederland steeds populairder wordt. Immers, Halloween is over komen waaien vanuit Amerika en wij Nederlanders móeten daar dan ook aan mee doen.
We lopen slaafs achter de meute aan zonder even na te denken wat het is.

Want: waar gaat het eigenlijk over? Is het ook een onschuldig feest?
Velen hoor ik nu zeggen, begin jou nou ook al met die betutteling?
Nee hoor, iedereen die dat leuk vindt moet fijn doorgaan met dit feest van de geesten,
Het is toch allemaal normaal… en geweldig om met een doodshoofd over straat te lopen! Bij Halloween is niets te gek, vooral het dodelijke en het griezelige niet.

Maar we moeten wel bedenken dat Halloween een van de grootste gecommercialiseerde feesten is in Amerika. En ja, het is het ‘feest der doden’.
Wat gezellig toch!
Maar dan denk ik toch: we zijn toch een intelligent volk en toch lopen we achter een Amerikaanse traditie aan die niet bij ons past. Ik vind dat er veel mensen in ons land zijn die creatief zijn en het vermogen hebben om een veel leukere traditie te bedenken!! Dat denk ik echt ja!

In Rijswijk zag ik zelfs skeletten hangen bij de kinderopvang. Ik kreeg nog even de neiging om mij te laten plakken aan zo’n skelet…Nee hoor, dat meen ik niet. Iedereen mag het feest vieren zoals hij of zij dat zelf wil. Geen enkel probleem, maat we moeten ons wel realiseren dat we het hier hebben over big business. Het gaat alleen om geld.

Overigens was ik ooit een kind dat niet in het donker durfde te slapen. Ik schrok van elk raar geluid in huis. Uit de slaapkamer van mijn ouders kwamen ook vreemde geluiden maar die bleken van ‘goede geesten’ te komen.
Ik was dus geen held, dat klopt!

Ik denk dat er voor kinderen leukere dingen te bedenken zijn. Afgelopen week ben ik opa geworden. Wie weet vraagt mijn kleindochter Fenna over 10 jaar, terwijl ze lief naar mij kijkt welk griezelpak ik zal aandoen met Halloween. Je doet toch wel mee opa, zal ze zeggen? Kies maar uit: een vampier kostuum, een spookkostuum, een duivel kostuum, een skeletpak of een mummiepak? En natuurlijk doe ik dan mee en kies het meest gruwelijke pak uit.
Ben ik dan slap, omdat ik tóch meedoe? Nee hoor! Voor Fenna stap ik dan zonder aarzeling in een duivels pak. Tegen die tijd zal het wel bij opa passen.

Ik wens iedereen een fijn Halloweenfeest toe. Enne… ‘vier de doden ‘ …

René Marquard

Deze artikelen heeft u misschien gemist