Jouad Khamkhami: sociaal bewogen ondernemer met een missie

Donderdag heeft wethouder Larissa Bentvelzen het nieuwe onderkomen van Particibaan aan de Veraartlaan in Rijswijk geopend. Particibaan is opgericht door Jaouad Khamkhami (foto boven), een ondernemer die vindt dat er teveel mensen met een arbeidsbeperking langs de kant staan. “Hier kunnen we nog meer het verschil maken.”

Vlak voordat de Rijswijkse wethouder Larissa Bentvelzen met lovende woorden de openingshandeling had verricht, vertelde Khamkhami waarom hij zo passievol zich inzet voor de mensen die niet aan de bak komen door een beperking. “Ik heb de organisatie acht jaar geleden opgestart. Er stonden in mijn beleving teveel mensen ten onrechte aan de zijkant. Zij konden niet participeren in de maatschappij.” Zelf had hij een loopbaan bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken waar hij zich bezighield met het personeelsbeleid van de Rijksoverheid. “Ik zat destijds aan de onderhandelingstafel met minister Hirsch-Ballin en minister Donner. Het was ontzettend leuk om te doen. Ik werd daarna wat politiek wat actiever en was kandidaatskamerlid. Maar ik realiseerde mij dat er maar weinig politici zijn die kaas hebben gegeten van de praktijk. De mensen die bezig zijn met het beleid kennen de kwetsbare mensen en de mensen met arbeidsbeperkingen, waar wij het allemaal voor doen, niet. Ik heb toen mijn contract opgezegd. Ik werd voor gek verklaard. Mooie baan, mooi salaris, maar daar gaat het mij allemaal niet om. Een functie zegt mij niets.”

Verschil
Khankhami wil het verschil maken voor andere mensen. “Ik belandde na Binnenlandse Zaken bij mijn eigen keukentafel. Daar heb ik bedacht dat ik tevreden kan zijn wanneer ik mensen blij kan maken als zij werk hebben. Ik ging een samenwerking aan met de gemeente Den Haag. Daar heb ik de mogelijkheid gekregen om 25 kandidaten te laten uitstromen naar de arbeidsmarkt. Dat was heel erg uitdagend omdat het ook op nu cure-no pay basis moest. Als het niet zou lukken, dan zou mijn zzp-bestaan een grote flop worden. Maar als je iets wil, moet je ervoor gaan en dan lukt het ook vaak. 25 man werden 50 man, 75 man. Er kwamen steeds projecten bij. En het UWV kwam erbij, maar ook andere gemeenten. Zodat we nog meer voor de kandidaten konden betekenen.”


Wethouder Larissa Bentvelzen (rechts) opent het nieuwe kantoor samen met drie kandidaten die de weg naar werk weer hebben gevonden

Particibaan begon met arbeidsbemiddeling, maar Khamkhami zag al snel dat dat alleen niet voldoende was. “De kandidaten kunnen morgen aan de slag gaan, maar zijn dan ook de dag erna weer weg omdat ze de basis niet hebben. Aan dat fundament werken we nu voor elke kandidaat. Kandidaten die in dit nieuwe gebouw binnenkomen, bloeien op omdat ze ook andere kandidaten aan het werk zien. We hebben verschillende opleidingslijnen waar we hen kunnen laten ontwikkelen. We willen hen helpen om het maximale eruit te halen. Voor de een is dat vrijwilligerswerk, voor de ander is dat beschut werk en voor weer een ander betekent het de weg richting werk. Je moet daar realistisch in zijn. Mensen moeten gelukkig worden in hun werk en kunnen bijdragen aan de maatschappij. We hebben hier verschillende simulatieomgevingen. Er is een fietsenafdeling, een sokkenproductieafdeling, een administratieve leerlijn, een bedrukkingsafdeling, een hospitality- en horecaleerlijn. Zo kunnen de kandidaten kiezen waar ze het best tot hun recht komen. Wij bieden een gecertificeerde leerlijn aan samen met andere partners waardoor er ook een baangarantie is. Kandidaten stromen uit de bijstand, Wia of Wajong en zijn verzekerd van een baan hebben. Dat is de sleutel naar succes.”

Deze artikelen heeft u misschien gemist