Ook bij gemeente Rijswijk aandacht voor BHV’ers

In november worden de BHV’(bedrijfshulpverlen)ers op de Dag van de BHV in het zonnetje gezet en vraagt men samen met veel bedrijven, organisaties en instellingen op de werkvloer aandacht, respect en waardering voor bedrijfshulpverlening. René Marquard ging op onderzoek uit om te kijken naar het doen en laten van de BHV’ers binnen de gemeente Rijswijk en stelde enkele vragen aan de gemeente.

Wat is het belang van een BHV-organisatie?
“Het is een wettelijke taak vanuit de  Arbowet. Deze wet bestaat al sinds 1989 en komt voort uit een Europese richtlijn (89/391/EEG) die bedoeld is om de veiligheid en gezondheid van werknemers te verbeteren. In Artikel 15 van de Arbeidsomstandighedenwet staat beschreven dat een werkgever zich moet laten bijstaan door één of meerdere bedrijfshulpverleners. De BHV organisatie heeft ook een hele verantwoordelijke rol binnen het bedrijf. De BHV is preventief op het gebied van brandgevaar en het voorkomen van gevaarlijke situaties waarbij persoonlijk letsel kan optreden. Maar vanuit de gemeente hebben we ook een maatschappelijke rol, wij willen dat bezoekers en personeel veilig in het gebouw kunnen verblijven.”

Uit hoeveel personen bestaat jullie groep en is er een taakverdeling?
“De BHV groep bestaan uit 16 personen.

1 Hoofd BHV (beleid en opleidingen)
2 ploegleiders (coördineren bij een calamiteit)
13 BHV’ers

Het zijn collega’s die naast hun ‘gewone’ werk dus ook als BHV’er fungeren. Daar komt best nog wel wat voor kijken, denk maar eens aan het volgen van trainingen (EHBO) en bijeenkomsten. Dit zijn medewerkers die zich naast hun werk inzetten bij een calamiteit op het gebied van EHBO en BHV. Jaarlijks krijgen zij hun verplichte herhalingstrainingen op het gebied van EHBO/reanimatie en BHV ontruiming en brandbestrijding.”  

En de jaarlijkse (onaangekondigde) ontruimingsoefening?
“Eenmaal per jaar is er een onaangekondigde totale ontruiming van het gehele pand. Dit gebeurt samen met de medegebruikers in Hoogvoorde. Om de circa 3 jaar is er een ontruimingsoefening samen met de brandweer en lotus-slachtoffers. Maar eenmaal per maand hebben wij een oefenmoment. Hierbij behandelen we iedere keer een andere thema, hetzij gebouwen kennis, ontruiming, communicatie of EHBO.”

Hebben jullie wel eens als BHV’er/EHBO’er in actie moeten komen?
“Helaas wel. Dit zijn veelal EHBO-activiteiten. Zoals bezoekers die onwel worden in de publieksruimte en kleine ongelukjes (vallen), maar ook ongevallen en verkeersongevallen nabij het pand. Maar ook onze collega’s worden geholpen. Dan gaat het meestal om kleine ongelukjes die met een pleister op te lossen zijn. Maar een enkele keer ondersteunen we collega’s bij ernstiger situaties waarbij bijvoorbeeld een ambulance moet worden opgeroepen.”



Eigenlijk moeten we als bezoeker altijd kijken waar de nooduitgangen zijn, vind je ook niet?
“Ja, als bezoeker van een gebouw moet je altijd opletten waar de nooduitgangen zijn. En als er iets in Hoogvoorde gebeurt en een ontruimingsalarm gaat af, dan is daar een goed georganiseerde BHV-organisatie snel ter plaatse om in alle rust en met overzicht het gebouw ordentelijk te ontruimen.”

Volgend jaar naar het ‘Huis van de stad’, ook benieuwd hoe het allemaal qua veiligheid is geregeld?
“In het Huis van de Stad zijn we al druk bezig om de BHV te organiseren. Dit doen we samen met de partners Trias, de bibliotheek  en Welzijn Rijswijk. Ondanks dat iedere organisatie wettelijk zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen BHV, hebben wij elkaar wel gevonden om als één Huis van de Stad op te treden in één BHV-organisatie. Ook de oefeningen gaan we gezamenlijk organiseren en bij een calamiteit als één BHV-organisatie optreden. De aansturing zal centraal worden gecoördineerd.

Wat wil je nog kwijt?
“De BHV wordt helaas vaak gezien als iets dat moet. Totdat er iets gebeurt en men niet weet wat er moet gebeuren. Bij de gemeente Rijswijk wordt gelukkig veel aandacht geschonken aan een goed opgeleide BHV- organisatie. Deze is in de loop der jaren gegroeid tot een gedegen groep “vrijwilligers” die nu al hun ervaring meenemen en kennis delen met de partners in Het Huis van de Stad om daar een veilige omgeving te creëren.”

Kijk hier voor een video over de BHV:


Deze artikelen heeft u misschien gemist