Rijswijks-Belang draait dienst mee met Politie Haaglanden afdeling Rijswijk

De fractie Rijswijks-Belang heeft onlangs een ronde gedaan met de Politie Haaglanden afdeling Rijswijk.

Mirjam ten Brummelaar: “Wat een ervaring, wat een belevenis. Een dagdienst mee te mogen draaien met het basisteam van de Rijswijkse politie. De dag begint met het tekenen van geheimhouding, want wij mogen echt mee en kijken achter de schermen!”

“Dit begint met de twee wijkagenten Tino en Rene, zij vertellen ons over het reilen en zeilen in hun twee wijken en ze spreken hier echt met passie over. Wat hun drijft en wat zij willen voor de wijk en haar bewoners. Hierna stap ik alleen over in de politiebus met twee jonge maar pittige dames, beide 24 jaar jong. Hier merk je overigens helemaal niks van op het moment dat zij aan het werk zijn, samen zijn zij een topteam en zo nemen we een auto in beslag, assisteren we bij een ongeval en gaan langs bij een buurman die zich zorgen maakt over zijn buurman/vrouw. Dit blijkt achteraf gelukkig niet nodig, want de persoon in kwestie is heerlijk aan het genieten van een vakantie.
Het is wel fijn te merken dat de bewoners in Rijswijk op elkaar letten! We doen nog wat controles op de parkeerplaats bij het Elsenburgerbos rond 18:00 en rijden zo een rondje door.

Marc Weterings: “Heb een hele andere kant gezien van de dienders van de overheid.
Achter deze dienders zitten mensen net als jij en ik met gevoel, humor en begrip voor wat zich afspeelt in de samenleving. Deze agenten verlaten dagelijks met risico op eigen leven hun dierbare om voor die van u te zorgen. Goed om te zien dat zij soms ook worstelen met de “opdrachten” vanuit de overheid.”

Marc vervolgt: ”Ik mocht mee met Joost en Emmelie. Er had een vrachtwagen zich vastgereden op de Sir Winston Churchilllaan. Handhaving was al ter plaatse, onze bus kon de weg afsluiten en assistentie verlenen om het verkeer in goede banen te begeleiden. Er was een Berger onderweg, door dit incident liep het verkeer behoorlijk vast in Rijswijk. Daarna kwam een melding van een scooter ongeval met zwaar letsel, met loeiende sirenes er heen om assistentie te verlenen aan de inmiddels eerder aangekomen ambulance. Bij elke melding moet er een rapport worden opgemaakt, dit gaat via een systeem gekoppeld aan een mobiele telefoon daar waar heel veel tijd in wordt gestoken. Alles moet zorgvuldig worden vastgelegd. Daarna op surveillance in Rijswijk en bezochten afgelegen (parkeerplaatsen) en troffen daar een auto aan waar de ramen van beslagen waren.Na het controleren van het kenteken ging er al snel een deur open van de aangetroffen auto met een blozende jongen man die aangaf nog even te chillen met zijn vriendin. 1 van de agenten maakte goed contact met het meisje en kwam er al snel achter dat het wel goed zat.”

“Ondertussen begon ik trek te krijgen van alle gebeurtenissen en de kou van buiten en vroeg de agenten of ze ook trek hadden gekregen. Op het bureau aangekomen kon er “gezamenlijk” worden gegeten. Een traktatie van RB op pizza en pasta werd gewaardeerd. Na enkele happen te hebben genomen kwam er een melding: 3 mannen in een auto waarvan het kenteken als “spook” kenteken uit het systeem kwam. Betekend dat de auto is afgemeld en niet meer op naam staat. Met spook auto’s gebeuren bv overvallen, ramkraken of tanken zonder te betalen.



Met een team aan man/vrouw kracht direct die kant op. Daar aangekomen troffen we de mannen nog aan in de auto en ze werden met alle waakzaamheid uit de auto gehaald en gefouilleerd. ( er werd niks aangetroffen). Via een tolk die werd gebeld kreeg de bestuurder te horen dat zijn auto in beslag werd genomen. Owja, ook kreeg hij nog een bekeuring voor rijden zonder rijbewijs. Na deze “afhandeling” ging de surveillance door naar een wijk waar er de afgelopen periode veel is ingebroken en werden er wat auto’s gecontroleerd in de omgeving. Ook werden we nog bijna aangereden door een jonge man die aangaf ruzie met zijn vriendin te hebben gehad en daarom er met zijn hoofd niet goed bij was. Na een oprechte sorry kwam hij er met een waarschuwing af. Inmiddels was het rond 22.00 uur en onze dienst zat erop.”

Marc vervolgt: “Het was echt een hele bijzondere ervaring dat ik persoonlijk als prettig ervaren heb.
Vooral om de persoon/ personen te leren kennen die verscholen zitten achter de naam politieagent.”

Deze artikelen heeft u misschien gemist