Burgemeester Achibald Bogaardt hield buurgemeente Den Haag buiten de deur
![](https://inrijswijk.com/wp-content/uploads/2023/01/bogaardt-4-1024x696.jpg)
De huidige burgemeester Huri Sahin, pas enkele weken in functie, is door vele Rijswijkers in het hart gesloten. Haar manier van communiceren is open en in gesprekken is zij zeer innemend en heeft zij veel interesse in de medemens.
Terugdenkend aan haar voorgangers komen we verschillende burgemeesters tegen. Maar wie is nu de burgemeester die het meeste invloed heeft gehad op de ontwikkeling van onze gemeente? Dat is zonder enige twijfel Archibald Theodoor Bogaardt, die van 1 oktober 1952 tot 1 november 1973 het ambtsketen droeg, na eerst in 1950 al benoemd te zijn geweest als tijdelijk burgemeester van Rijswijk.
Archibald Theodoor (Archibald) Bogaardt werd op 22 oktober 1908 in Buitenzorg, West-Java geboren waar hij ook opgroeide. In Nederland volgde hij de HBS en deed op 26-jarige leeftijd doctoraal examen letteren en wijsbegeerte in Leiden. Hierna werd hij in Nederlands-Indië bestuurder aan het departement van financiën. In Batavia (Nederlands-Indië) werd hij in 1938 raadslid en wethouder van sociale zaken, in 1939 locoburgemeester en in 1941 (als 33-jarige) waarnemend burgemeester. Tijdens de Japanse bezetting (1942-1945) zat hij in gevangenschap.
Na de bevrijding van Nederlands-Indië werd Bogaardt burgemeester van Batavia (het latere Djakarta). In 1947 werd Bogaardt benoemd tot directeur sociale zaken in Batavia en een jaar later secretaris van staat. Als lid van de Nederlandse delegatie was hij betrokken bij de onderhandelingen met Soekarno. Als leider van de Nederlands-Indische delegatie voerde hij overleg met de Nederlandse regering. In 1950 leidde hij de Nederlandse delegatie naar de conferentie van Bandung.
Na de soevereiniteitsoverdracht, eind 1949, vertrok Bogaardt naar Nederland. Hij werd door Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland Kesper in 1950 tot tijdelijk burgemeester van Rijswijk benoemd. Op 1 oktober 1952 volgde zijn definitieve benoeming.
Archibald Bogaardt (links op de foto) tijdens een nieuwjaarsreceptie van de provincie Zuid-Holland
In Rijswijk stond Bogaardt, lid van de politieke partij KVP, bekend als ‘Bouwburgemeester’. De gemeente maakte een stormachtige ontwikkeling door in zijn ambtsperiode: Den Haag wilde Rijswijk annexeren omdat het bouwlocaties nodig had. Bogaardt ontwikkelde bouwplannen en had in korte tijd meer nieuwe woningen in aanbouw dan Den Haag. De annexatie ging daardoor niet door. Nieuwe wijken werden aangelegd (in 21 jaar ruim vijftienduizend woningen, waardoor het inwonertal verdubbelde), er werden scholen gebouwd, er kwamen nieuwe verbindingswegen met Den Haag (Burg. Elsenlaan, Schaapweg, Prinses Beatrixlaan), er kwam een sportpark ‘Prinses Irene’ en het industrieterrein Plaspoelpolder werd ontwikkeld. Mijlpalen waren de bouw van het moderne winkelcentrum ‘In de Bogaard’ (niet naar hem vernoemd) en de komst van het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk. Bogaardt had naast Bouwburgemeester de bijnaam Rozenburgemeester omdat hij in het openbare groen veel rozen liet aanplanten. Bogaardt was een uitgesproken tegenstander van een gekozen burgemeester.
Bogaardt was gehuwd en had twee zonen. Op 1 november 1973 werd hem eervol ontslag verleend.
Hij was benoemd als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Op 24 november 1983 overleed hij in Den Haag.
Bron: Wikipedia, archief Ben van Dop en Haags Beeldarchief