Geen gevolgen voor Haags ambtenaar en Rijswijks raadslid Sam Schwencke

foto: GroenLinks Rijswijk

Het Haagse college heeft naar aanleiding van vragen van mevrouw van Basten Batenburg en de heren Guernaoui en Partiman over de illegale wegblokkade van Extinction Rebellion voor het partijkantoor van de VVD op 20 februari, gemeld dat het functioneren van medewerkers buiten de taken en verantwoordelijkheden van de gemeenteraad liggen. Dus ook voor Sam Schwencke, klimaat medewerker van de gemeente Den Haag, die in Rijswijk ook gemeenteraadslid is.

“Het staat iedereen, dus ook ambtenaren, vrij om te demonstreren. Wél gelden er op grond van de Ambtenarenwet en de Gedragscode van de gemeente Den Haag enkele beperkingen. Zo mag een ambtenaar bij een demonstratie niet als zodanig herkenbaar zijn of uitlatingen doen alsof die namens zijn/haar werkgever worden gedaan. Met andere woorden: het functioneren van de gemeente als openbare dienst mag niet in het geding komen”, aldus het bericht van het Haagse college.

Rechter
“Het is aan het Openbaar Ministerie en uiteindelijk de rechter om te bepalen of, en zo ja welke straf in een zaak moet worden opgelegd. De burgemeester bespreekt de zorgen rondom dit soort acties in
algemene zin in de Driehoek. Het college heeft geen rol bij de bepaling van de strafmaat.”

Van Zanen
Burgemeester Van Zanen hekelt het feit dat de partijen schriftelijke vragen hebben gesteld over een ambtenaar, zegt een bericht van Omroep West. ‘Als burgemeester en als voorzitter van uw raad vind ik het onwenselijk dat raadsleden gebruik maken van deze mogelijkheid waar het een individuele casus rond een ambtenaar betreft.” De VVD-fractievoorzitter noemt de reactie van Van Zanen ‘de wereld op z’n kop’. Van Basten Batenburg: “Een medewerker van de gemeente blokkeert op klaarlichte dag een doorgaande weg en wordt afgevoerd door de politie. En wij mogen daar niks over vragen omdat de ambtenaar dan betrokken wordt in het publieke debat? Dat was nota bene het doel van die hele blokkade.”

Deze artikelen heeft u misschien gemist