Geen grote hoeveelheden lood in grond bij school- en volkstuinen

foto: website De Schoffel

In aansluiting op het eerdere bodemonderzoek naar lood in de bodem bij kinderspeelplaatsen is in opdracht van de provincie Zuid-Holland de bodem van volkstuinen, school- en moestuinen onderzocht op de aanwezigheid van lood.

In 2021 is in Rijswijk gestart met het bodemonderzoek naar lood bij de schooltuinen park Cromvliet, de school- en hobbytuinvereniging Eikenburglaan, de tuinverenigingen Tot ons genoegen, De Schoffel en De volle grond en de volkstuinverenigingen Ons Ideaal en Lommerijck.

Het resultaat van de onderzoeken is vervolgens getoetst aan het provinciaal beleid voor lood waarin staat dat bij:

  • een gemiddeld loodgehalte in de bodem < 60 mg/kg ds.: voldoende bodemkwaliteit
  • een gemiddeld loodgehalte in de bodem van 60 mg/kg ds.- 260 mg/kg ds.: matige bodemkwaliteit;
  • een gemiddeld loodgehalte in de bodem > 260 mg/kg ds.: onvoldoende bodemkwaliteit.

Op enkele plekken op de locaties park Cromvliet, Lommerijck, de Schoffel en Ons Ideaal zijn hogere loodgehalten (onvoldoende bodemkwaliteit) aangetroffen. Dit was aanleiding voor aanvullend bodemonderzoek op deze locaties.

Cromvliet
In het aanvullend bodemonderzoek is gekeken of er op de plekken waar hogere loodgehalten zijn aangetroffen, sprake is van een plaatselijke verontreiniging of dat de verontreiniging verder over het gebied is verspreid. Uit de boringen die zijn gedaan bij de locatie De Schoffel bleek het te gaan om een ‘spot’. Ook bleek bij toetsing aan het provinciaal beleid dat het gemiddelde loodgehalte op deze plek valt binnen de categorie matige bodemkwaliteit.

Lommerijck en Park Cromvliet
Voor de locaties Lommerijck en park Cromvliet blijkt uit het aanvullend bodemonderzoek dat het gaat om een “spot” met onvoldoende bodemkwaliteit. De omvang van de loodverontreiniging op deze locaties is gering namelijk 26 m2 en 13 m2 . Vanwege de relatief geringe omvang van deze verontreiniging is geen vervolgbodemonderzoek op deze locaties uitgevoerd.

De locatie volkstuinvereniging Ons Ideaal
In de omgeving van deze volkstuin (het naastgelegen talud) is een voormalige vuilstort. In sommige gevallen is sprake van een overschrijding van de wettelijke norm voor lood in de bodem. Er kwam hier een vervolgbodemonderzoek op deze locatie. Hieruit bleek dat de ligging van de vuilstort in het verleden onvoldoende was afgeperkt waardoor een aantal tuinen op de afgedekte vuilstortlaag is ingericht. De 72 tuinen die in dat gebied liggen zijn onderzocht. Er bleek dat er verschil is in bodemkwaliteit van de betreffende tuinen. Bij 11 tuinen zijn zeer hoge loodgehalten aangetroffen waarbij sprake is van een overschrijding van de wettelijke norm. Bij de overige tuinen varieert de bodemkwaliteit in voldoende, matig en onvoldoende bodemkwaliteit. Daaruit blijkt dat er geen tot matig loodverontreiniging aangetroffen.

Gevolgen en/of vervolgtraject
De GGD heeft na het vervolgbodemonderzoek bij de locatie Ons Ideaal ons geadviseerd over hoe om te gaan met de resultaten van de onderzoeken.

De Schoffel (foto)
Bij de tuinen waar sprake is van matige bodemkwaliteit adviseert de GGD om zoals in de beleidsregel van de provincie Zuid-Holland staat, gebruiksadviezen te hanteren. De bestuurders van de locaties met matige loodverontreiniging hebben folders gekregen waarin de gebruiksadviezen staan.

Park Cromvliet en volkstuin Lommerijck
Voor de plekken met onvoldoende bodemkwaliteit adviseert de GGD om een laag schone grond aan te brengen of gewassen te kweken in bakken met schone teelaarde. De gemeente wil de loodverontreiniging daar uit graven en een laag schone grond aan brengen. De loodverontreiniging is in omvang gering en na sanering is er geen vervolgactie nodig.

Volkstuin Ons Ideaal
Op sommige plekken is er sprake van onvoldoende bodemkwaliteit en plekken met een overschrijding van de wettelijke norm (sterke verontreiniging) voor lood in de bodem. Om verdere vermenging met de stortlaag te beperken, geldt voor de tuinen die zijn ingericht boven de vuilstortlaag het dringend advies om voorlopig geen graafwerkzaamheden uit te voeren. Er wordt nu bepaald wat de risico’s zijn als het huidig gebruik van de tuinen wordt voorgezet en wordt ook gekeken welke maatregel(en) nodig is/zijn om de risico’s van de loodverontreiniging te beheersen of weg te nemen.

Bron: Gemeente Rijswijk

Deze artikelen heeft u misschien gemist