Wethouder Van Malsen diep door het stof voor ‘verwarring’ noodopvang migranten in Rijswijk

Wethouder Gijs van Malsen (onder andere Volkshuisvesting en Integratie-foto) is dinsdag tijdens een vergadering van de Rijswijkse gemeenteraad diep door het stof gegaan. De PvdA wethouder maakte zijn excuses aan de raad tijdens het debat over de noodopvang van tachtig jonge migranten in het Best Western Hotel. Volgens fractievoorzitter Ger Krüger van Beter voor Rijswijk had de wethouder de raad of fractievoorzitters moeten informeren over de komst van deze uit Teylingen afkomstige groep jonge migranten. Tijdens een Forum vergadering begin maart stelde Krüger hieromtrent vragen aan de wethouder, maar deze zei toen van niets te weten. Achteraf blijkt er wel degelijk contact te zijn geweest, maar verzuimde Van Malsen dit de raad te melden. Volgens de wethouder ging het tijdens het Forum overleg over ‘indianenverhalen’. “En daar kan ik niks mee”, aldus Van Malsen.

Context
Ook Marc Weterings (RijswijksBelang) en Danny van Dam (Wij. Rijswijk) toonden zich verbaasd over het ‘mis informeren’ aan de raad door Van Malsen. Van Dam vond het maar vreemd dat twee raadsleden tijdens het eerdere Forum overleg wel op de hoogte waren van de komst van de migranten, en de wethouder niet. Ook Menno van Enk, woordvoerder van het CDA, vond de kritiek jegens de wethouder terecht, “het college heeft immers informatieplicht richting college”, aldus Van Enk, die vond die Van Malsen door zijn optreden het vertrouwen richting raad heeft geschaad.

Een door RijswijksBelang aangevraagde schorsing van tien minuten had als uitkomst dat Van Malsen nog een laatste kans kreeg zich uit te spreken over de ontstane ‘verwarring’, waardoor een mogelijke door deze partij ingediende motie van wantrouwen van de baan was. Van Malsen bood zijn excuses aan richting raad en beloofde de raad in de toekomst beter te informeren. “Excuses voor de verwarring, met de kennis van nu, had ik u de context beter moeten schetsen”, aldus Van Malsen.

COA
De raad had ook veel kritiek op de rol van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bij de komst van de jonge migranten. Op 9 maart kwam bij de gemeente het verzoek van het COA binnen met het verzoek om crisisopvang, een dag later beantwoordde het Rijswijks college het verzoek niet in behandeling te nemen, maar een paar dagen later besloot het COA de jongeren toch naar Rijswijk te sturen. Burgemeester Huri Sahin liet weten “zeer ontstemd te zijn over het optreden van het COA dat zich aan geen enkele procedure heeft gehouden”.

Het college heeft inmiddels het COA ook schriftelijk laten weten het onlangs opgebouwde vertrouwen en goede verstandhouding met deze actie ernstig te hebben geschaad. “Zo ga je als overheden niet met elkaar om”, aldus het college in de brief.

Deze artikelen heeft u misschien gemist