Urinoir – Minks wekelijkse column

Mink Out is kroegbaas van de Conkelaer in Voorburg op de grens van Rijswijk, maar ook kenner van het Haagse leven in alle facetten en tevens columnist. Foto: Frank Jansen

Wanneer ik met open deuren vanachter mijn bureau naar rechts kijk, werp ik een blik op mijn sobere doch functionele badkamer.
Tot voor kort was dit niet zozeer het uitzicht dat mijn hart sneller deed kloppen, maar vanaf nu is dat wel even anders.
Vandaag heb ik namelijk de laatste hand gelegd aan het plaatsen van een urinoir. In het sfeervol strijklicht van de badkamerspiegel hangt hij nu te pronken en te glimmen als een hondenpiemel in de maneschijn.
Ik ben er trots op. Heb ik hem toch helemaal zelf opgehangen, de aan-en afvoer aangesloten, en het tegelwerk weer in zijn oude luister hersteld.
Het is, ondanks mijn immer aanwezige twijfel, en het ontbreken van de kennis enkel voorbehouden aan het loodgietersgilde, wonderbaarlijk goed gelukt.

Nou kwam deze bouwvakkersactie niet voort uit bewijsdrift of mooi-tooi.
Ik was klaar met het nooit klaar zijn te moeten urineren tijdens mijn slaap.
Op zich schijnt dat op mijn leeftijd vrij normaal te zijn, maar het steeds weer mijn bed uit moeten berooft me van vele kostbare uren nacht/dagrust.
Het gedoe om met mijn suffe hoofd de handelingen te moeten doen om de tot mij genomen vloeistoffen te draineren haalden me te zeer uit mijn slaaproes.
De gang van zo’n plasbeurt wil ik ondergaan als een slaapwandelaar, niet bezwaard door de minste zorg van ga ik zitten, bril omhoog, of mik ik goed.
Gewoon half slapend voorover hangen, mijn daze hoofd steunend tegen de muur, om vervolgens alles onbezorgd en onbesuisd te kunnen laten lopen.
Wellicht met het onderbroken spoortje kussenkwijl, als stille getuige voor mijn apathisch slapen, nog langzaam druppend uit mijn mondhoek.

We zullen zien of dit prachtig urinoir mijn slaapuren kan doen toenemen.
Een ding is zeker, een simpel urinoir kan het in dit leven nog ver schoppen.
Wat dacht u van de Ready-made-art van kunstenaar Marcel Duchamp.
Is ook een gewoon urinoir op een houten plaat, en gesigneerd R. Mutt 1917.
Hij stelde dat kunst niet persé als kunst hoeft te zijn verzonnen of gemaakt, maar dat gewone gebruiksartikelen dat ook kunnen zijn, een heuse revolutie!
Overigens zijn er sterke aanwijzingen dat een vrouw (Elsa von Freytag-Loringhoven) degene was die de “Fountain” had verzonnen en ingestuurd.
Het origineel was al snel zoek, maar er zijn zat replica’s bij grote musea.
Ik ben in ieder geval erg blij met mijn kunstwerk. Als het meezit zal het mijn leven enorm gaan verrijken. Nu nog ff signeren: M. Out 2023 😉

Tekst: Mink Out. Bundel verkrijgbaar op: www.conckshop.nl

1917 The Fountain. Elsa von Freytag-Loringhoven. R. Mutt. Marcel Duchamp

Deze artikelen heeft u misschien gemist