BBR en gemeente Rijswijk organiseren Cybercrime seminar

Xander Koppelman. de gedupeerde ondernemer, die nu lezingen geeft om ondernemers te waarschuwen voor hackers

Dinsdag zijn er tijdens de door TV-persoonlijkheid Kees van der Spek gepresenteerde seminar over cybercrime door de experts veel waarschuwingen uitgegaan naar de door de BBR (Belangenvereniging Bedrijven Rijswijk) verzamelde Rijswijkse ondernemers. Tijdens het seminar bij het Rijswijkse bedrijf eXperIT waren 70 ondernemers aanwezig om onder meer te horen dat het niet de vraag is óf maar wanneer Rijswijkse ondernemers te maken krijgen met cybercrime.

Het seminar werd geopend door burgemeester Huri Sahin en wethouder Werner van Damme, gevolgd door enkele fragmenten uit het TV-programma van Kees van der Spek, ‘Oplichters Opgepakt’, waarin duidelijk te zien was dat overal gevaren op de loer liggen en dat de oplichters steeds inventiever worden om de consumenten te belazeren.


Burgemeester Huri Sahin

Een groot slachtoffer van cybercrime was een ondernemer uit Goes, Xander Koppelmans, die door een hack vanuit China zijn huis, huwelijk en auto kwijtraakte. “Ik heb geleerd in de afgelopen periode dat een wachtwoord van acht karakters te weinig is en dat je een noodplan moet klaar hebben liggen. Hackers zoeken de meeste kwetsbare bedrijven. Het hoeft niet altijd te betekenen dat je dat zelf bent, maar het kan ook gewoon een ketenpartner, zoals een leverancier zijn.” In een emotioneel betoog liet de onfortuinlijke ondernemer weten dat in eerste instantie de ‘schade’ € 269.000 euro bedroeg en dat dat was opgelopen tot 1,5 miljoen euro na 18 maanden.

Vervolgens gaf Erik de Jong een Masterclass Cybersecurity. In 2013 was met de Rus ‘Slavik’ de eerste ‘professionele’ hacker was opgestaan. Hij wist binnen acht maanden met een voorloper van ransomware (gijzelsoftware) drie miljoen doller te ‘verdienen’ aan consumenten. In 2017 was het wederom een Rus, Yakubets, die een stapje verder ging om grote organisaties te ‘gijzelen’ met een hack. In 2019 versleutelden hackers niet alleen de informatie, maar men dreigde ook gevoelige informatie te publiceren. Daarbij werd de huidige hack bij de voetbalbond KNVB als voorbeeld gegeven. Trots was hij, en met hem ook de aanwezige Vincent Stittelaar van de cyberpolitie district Den Haag, dat met een actie ‘Operatie cookie monster’ in 17 landen ruim 200 arrestaties waren gedaan om Genesis Market (waar profielen werden verhandeld) op het Darkweb uit te schakelen.


Presentator Kees van der Spek

Stittelaar begon zijn betoog met “Waarom zijn jullie zo verrot naïef?”. Om vervolgens te vertellen dat de politie bezig is met opsporing, verstoring en het liefst met preventie. De meeste hackers zouden onder meer uit India, Nigeria, Iran en andere landen in Azië afkomstig zijn. De cijfers die hij gaf, spraken boekdelen, maar ook weer niet, want slechts 2 procent van de ondernemers doet aangifte bij de politie, terwijl bij de burgers dat een percentage van 17% was. “Het is niet de vraag óf je als ondernemer te maken krijgt met cybercrime, maar wanneer. Doe altijd aangifte, want wij kunnen dan beter in kaart brengen wat er gebeurt en weer terugkoppelen wat er op dat moment landelijk speelt. We zijn momenteel druk bezig om sommige aangiften van cybercrime online te kunnen doen.”

Het slotwoord was voor gastheer Koen de Bruyn van eXperIT die namens de gemeente voor elke Rijswijkse ondernemer een jaar lang training aan kon bieden om cybercrime te herkennen.

Deze artikelen heeft u misschien gemist