Start buitenzwem- en strandseizoen gemarkeerd met hijsen rood-gele vlag

Den Haag (Kijkduin), 1 mei 2023. Opening strandseizoen op Kijkduin met burgemeester Jan van Zanen.

Op 1 mei start voor heel Nederland het buitenzwem- en strandseizoen. Dit betekent ook dat lifeguards van de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade en de Veiligheidsregio Haaglanden weer dagelijks de strandbewaking verzorgen op het elf kilometer lange strand van Den Haag. Om dit moment te markeren heeft burgemeester Jan van Zanen vandaag, bij de Reddingsbrigade op het Zuiderstrand bij Kijkduin, traditioneel de eerste rood-gele vlag van het seizoen gehesen. Deze vlag staat internationaal symbool voor de aanwezigheid van een lifeguard.

Strand- zwemveiligheid
Vanaf vandaag start ook de gemeentelijke communicatiecampagne rondom zwemveiligheid. Denk hierbij aan de gevaren van de zee zoals mui stromingen. De gemeente sluit aan bij de landelijke campagne ‘Wie Checkt Jou?’. Daarnaast wordt er dit jaar extra aandacht gegeven aan de polsbandjescampagne. Deze bandjes zijn bedoeld voor kinderen die hun ouders kunnen kwijtraken. De polsbandjes zijn verkrijgbaar bij alle strandpaviljoens en de reddingsposten. Ook worden ze gepromoot via een campagneteam

Internationaal vlaggensysteem
Sinds 2016 maken de lifeguards gebruik van een internationaal erkend waarschuwings- en vlaggensysteem met de kleuren geel en rood om de badgasten en watersporters visueel te informeren over gevaarsituaties in zee. Langs de Haagse Kust staan in totaal 24 vlaggenmasten. In Scheveningen wordt een experiment doorgezet om de vlaggen ook via digitale borden te delen.

fotograaf: Valerie Kuypers

Deze artikelen heeft u misschien gemist