(ViDEO) Ruud Jacobs Memorial Parkinson Games: ‘Bewegen, bewegen en nog eens bewegen’

Het is zaterdagochtend en het zonnetje schijnt volop en ik sta voor de spiegel en mijn vrouw roept: ‘waar moet je ook alweer naar toe straks? En ik roep spontaan: ‘Ik moet naar ‘Ruud Jacobs’ en terwijl ik het zeg zie ik die lach en die kracht van hem in mijn gedachte! Die is toch overleden, zegt ze?

Ja, maar vandaag is hij erbij en zo voelde dat ook bij binnenkomst in De Altis, mooiste sporthal van Nederland. Ik omhels Marian Mos , partner van Ruud en besef dat het voor haar een moeilijke, maar tegelijkertijd een dankbare dag moet zijn.

De Ruud Jacobs Memorial Parkinson Games is een eerbetoon aan ‘Mister Inter Rijswijk’ die maar liefst 50 jaar actief was voor de club, zijn tweede liefde! Ruud had de wens om een sportief evenement te organiseren voor mensen met Parkinson. Hij was ervan overtuigd van het grote belang van het blijven bewegen, ook vooral voor mensen met Parkinson. Dat was geen loze kreet van Ruud want Bas Bloem van het Radbout UMC die de aanwezigen toesprak via het scherm, noemde het bewegen het toevoegen van een medicijn die de ziekte onderdrukt. Het is bewezen dat door te sporten het de ziekte kan afremmen, ieder op zijn of haar eigen niveau.

In 2022 werd dit evenement voor de eerste maal georganiseerd en met groot succes, en dit jaar waren er nog meer deelnemers op de been dan bij de eerste editie. En dan zie je zo’n 80 deelnemers en 55 vrijwilligers bezig en zie je het plezier en de krachten die het losmaakt bij mensen! Een ieder zien deelnemen aan de sport- en spelactiviteiten en dat op ieder zijn of haar eigen tempo, want het gaat om bewegen, bewegen en nog eens bewegen en of dat nou hardlopen, jeu de boules, kickboksen, ballontennis, sjoelen, tafeltennissen of Tai Chi is, dat maakt allemaal niets uit. Ik mag de ‘warming up’ niet vergeten met het bewegen op heerlijke muziek…..kijk even naar het filmpje!!

De organisatie van deze sport en speldag was in handen van Parkinson Café Delft, Volleybalvereniging Inter Rijswijk en ParkinsonNet regio Delft. En als je het over Parkinson Delft hebt dan heb je het over Irma Scheurink, secretaris van Parkinson Café Delft en Parkinson Praathuis. Zij heeft zelf Parkinson, maar is zo gedreven om wat te kunnen betekenen voor de mensen met Parkinson. Daarvoor kreeg ze voor haar vele verdiensten dit jaar uit handen van Nickie van der Wulp, directeur van de Parkinson Vereniging , de Mies Rijksenprijs overhandigd.


Het is goed om te zien dat wethouder Mark Wit ook hier tijd voor vrijmaakt om hierbij aanwezig te zijn, want als wethouder en mens zal ook hij onder de indruk zijn geweest van het evenement hetgeen plaatsvond in sporthal De Altis.

En om met de woorden van Marian Mos af te sluiten: ‘Ruud zit vast daarboven op zijn wolk te glimmen van trots’


redactie, foto’s en video: René Marquard

Deze artikelen heeft u misschien gemist