Binnenkijken in voormalig koetshuis RijswijkBuiten tijdens Dag van het Kasteel


Benieuwd hoe het voormalig koetshuis aan de Sionsweg 42-44 in RijswijkBuiten er van binnenuit ziet? Tijdens de Dag van het Kasteel op maandag 29 mei 2023 (tweede pinksterdag) zijn de deuren van het historisch koetshuis geopend. U kunt tussen 14.00 en 17.00 uur een bezoek brengen aan de bouwplaats en meelopen met een rondleiding van Stadsherstel Den Haag en Omgeving.

Rijke historie koetshuis
Het voormalig koetshuis staat midden in de duurzame nieuwbouwwijk RijswijkBuiten. Op slechts tientallen meters van de plek waar de archeologische resten van het Klooster van Sion in de grond zijn bewaard. In de 15e eeuw stond op de huidige locatie van het koetshuis en het aangrenzende Hof van Sion het belangrijkste klooster van Holland ‘Sancta Maria in Monte Sion’. In de 16e eeuw werd dit klooster afgebroken, waarna in de 17e eeuw Buitenplaats Sion werd gebouwd op de locatie van het vroegere klooster. Het koetshuis maakte ooit onderdeel uit van deze buitenplaats.

Toekomst van het koetshuis
Het koetshuis is sinds begin 2023 in handen van Stadsherstel. Nadat het pand in 2018 door de gemeente was aangekocht met als doel om het historische pand te behouden, heeft Stadsherstel in 2022 in samenspraak met de gemeente de haalbaarheid onderzocht van het behoud en herstel van het koetshuis met een (gedeeltelijk) maatschappelijke invulling. Met als uiteindelijk doel dat Stadsherstel de eigenaar wordt van het pand. Dit heeft erin geresulteerd dat het pand begin 2023 heeft overgenomen van de gemeente Rijswijk. Met de verkoop van het pand is de haalbaarheid van het behoud en herstel van het historische koetshuis onderstreept. Stadsherstel voerde de afgelopen en voert ook de komende tijd nader onderzoek uit en bereidt een restauratie voor. Het streven is dat het koetshuis een maatschappelijke bestemming krijgt.

Programma ‘Dag van het kasteel’
Tussen 14.00 en 17.00 uur kunt u op de bouwplaats van het Historisch Koetshuiszelf rondom het gebouw lopen en meer ontdekken over het pand. Om 16.00 uur (inloop 15.45 uur) verzorgt Erik den Breems van Stadsherstel een informatieve rondleiding over de bouwhistorie van het koetshuis.
In verband met de grootte van het voormalig Koetshuis, is er voor de rondleiding van 16.00 – 17.00 uur een beperkt aantal plekken beschikbaar. Kijk voor meer informatie over de rondleiding en hoe u zich kunt aanmelden op: www.dagvanhetkasteel.nl.

Parkeren
De parkeermogelijkheden in de buurt van het koetshuis zijn beperkt, dus we adviseren bezoekers om op de fiets of lopend te komen. Of de auto te parkeren op de Laan van Sion.

Deze artikelen heeft u misschien gemist