Ondanks renovatie storingen Hoornbrug in toekomst niet uitgesloten

v.l.n.r. vertegenwoordiger Dura Vermeer, gedeputeerde Zevenbergen en wethouder Van de Laar

Een tuinfeestje maandag voor de omwonenden van de Hoornburg om te vieren dat het groot onderhoud aan de toegangspoort voor Den Haag en Rijswijk dan eindelijk voorbij is. Er waren poffertjes en er waren frietjes, en er was ook Frederik Zevenbergen, gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland en tevens gastheer.

“Onderhoud aan een brug zoals deze Hoornbrug, dat hakt erin, dat hebben mijn collega’s van het contactcentrum tijdens de zes weken dat de renovatie duurde, geweten ook”, aldus de gedeputeerde. “Maar we hebben ook mooie momenten meegemaakt, we hebben het tijdelijke pontje laten varen, en dat was een groot succes. We hebben zo’n 15.000 mensen met het pontje overgezet, sommige mensen wel acht keer op een dag, en die mensen vonden het soms jammer dat het pontje weg is, we hebben een aantal keren serieus het verzoek gekregen of die toch niet kon blijven. Maar toen dachten we, we hebben die brug zo mooi opgeknapt, laten we dat maar niet doen”.Beton
Tijdens het onderhoud zijn de technische installaties van de brug volledig vervangen. Het beton was hier en daar erg versleten en daar wordt nu nog aan gewerkt, zo hier en daar wordt nu nog geschilderd. Zevenbergen: “Wij zijn bijna klaar, maar klaar genoeg om de brug te openen. Sinds maandag is de bediening op de brug gestopt en bedienen wij de brug weer op afstand vanaf de brugcentrale. Dat wil niet zeggen dat er nooit meer storingen zijn, die kunnen altijd gebeuren en dat merken we hier helaas ook, het was een paar keer in het begin dat alle nieuwe techniek toch niet soepel samenwerkte. Het is zoeken naar die balans van techniek”.

Sinds 20 maart is de brug weer beschikbaar voor wegverkeer, eind van deze week is ook de onderdoorgang weer beschikbaar. Zevenbergen: “We moeten als Provincie Zuid-Holland het groot onderhoud doen, maar we begrijpen ook dat het niet leuk is met een afgesloten tunnel, brug of weg. Het zorgt voor omleidingen, gemopper en opstoppingen. We blijven dit soort momenten aanpakken om naast het vieren van de opening, ook iedereen er aan te blijven herinneren dat onderhoud nou eenmaal hinder geeft en wij gaan in deze provincie nog heel veel onderhoudsklussen doen”, sloot Zevenbergen, met op de achtergrond het geluid van de nog aan de gang zijnde werkzaamheden, af.Pontje
Wethouder Armand van de Laar van mobiliteit en ruimte had het in zijn voordracht ook over ‘een enorme ingreep’. De wethouder: “Wij hebben ook gezien wat de gevolgen van deze renovatie waren. Wij willen dat aan jullie, omwonenden teruggeven. De Provincie Zuid-Holland dankt jullie voor jullie flexibiliteit en geduld. De brug is een heel belangrijke verbinding, dat zagen we ook aan de indrukwekkende aantallen van de mensen die het pontje hebben genomen, dat doet misschien de vraag rijzen, moeten wij dat pontje toch……, maar nee, dat is een heel gevoelig onderwerp natuurlijk hier in Rijswijk, maar de brug is nu mooi opgeknapt, dus we nemen de brug.”

Deze artikelen heeft u misschien gemist