Sam Schwenke: “Dubbel ontslag en nu zomervakantie!”

Sam Schwenke treedt per 1 juni terug als raadslid van GroenLinks in Rijswijk. Behalve dat ze zich politiek terugtrekt, heeft ze nu ook besloten om ontslag in te dienen bij de gemeente Den Haag . Hieronder hoe zij denkt over dubbele ontslag en de toekomst.

Schwenke: “Zo, ik heb het gedaan. Dubbel ontslag. Vanaf 1 juni stop ik bij gemeente Den Haag als klimaat adviseur op de beleidsafdeling en ’s avonds is ook mijn laatste raadsvergadering in de gemeenteraad van Rijswijk.

Toen ik in februari in opspraak kwam om mijn arrestatie wilde gemeente Den Haag voorkomen dat dit nog eens zou gebeuren. Ik had me te houden aan de ambtenarenwet natuurlijk, en heb daarnaast aanvullende voorwaarden moeten ondertekenen om mijn baan te behouden. Die voorwaarden beperkten mijn demonstratierecht, zo kon ik niet meer deelnemen aan burgerlijk ongehoorzame acties ongeacht of de actie later gegrond bleek en ongeacht wat voor (onherkenbare) rol ik daarin zou hebben. Deze aanvullende regels gelden binnen en buiten Den Haag, op elk moment van de week. Die voorwaarden heb ik ondertekend. De weken daarna voelde ik de angstcultuur op kantoor. Nu neem ik ontslag om me weer vrij te kunnen voelen.

Toch heb ik met veel plezier twee jaar lang activisme en ambtenaarschap kunnen combineren. (Ik kan het iedereen aanraden; veel ambtenaren doen het ook) Ik kijk nog steeds positief terug op mijn tijd vóór februari bij de gemeente Den Haag. In het bijzonder wil ik mijn collega’s bij het Programmabureau Duurzaamheid bedanken voor hun fantastische werk en fijne sfeer. Jullie zijn de reden dat ik al die tijd heb kunnen opscheppen over hoe ik mijn droombaan had gevonden. Ik zal jullie missen.

Bij de gemeente Rijswijk ga ik weg omdat ik ook daar voel dat de werkvorm van de raad niet past bij hoe ik met de klimaatcrisis om wil gaan. (….) Raadslid zijn is een prachtig iets en ik ben zo dankbaar voor alle Rijswijkers die op mij hebben gestemd. Zij hebben me de kans gegeven voor het klimaat te werken in de Rijswijkse raad en ik hoop op hun vertrouwen dat ik dat nu ook buiten de raad zal blijven doen. Dank aan mijn lieve fractie voor hun goede zorg afgelopen jaar.

Begrijp me niet verkeerd: ik vind het ontzettend belangrijk dat dit werk gebeurt! De ambtenarij en de lokale politiek zijn cruciale plekken om klimaatoplossingen te realiseren. Daarom wilde ik er ook werken en ik geloof nog steeds dat daar echt het verschil wordt gemaakt. Dus als je er interesse in hebt, ga het dan alsjeblieft doen! Maar ík kan het op dit moment niet meer doen. Ik volg mijn gevoel en ga vol voor het activisme. Gelukkig wordt daar ook een groot verschil gemaakt, daar geloof ik vol in.

Tijd om het stereotype te zijn: een activist zonder baan! Al hou ik me voor vacatures natuurlijk aanbevolen.”

Bron: LinkedIn

Deze artikelen heeft u misschien gemist