Oude Alink (GroenLinks) en Van der Weij (D66) vinden elkaar in vertolken belangen Rijswijk in dossier Binckhorst

Lara Oude Alink (l) en Wemke van der Weij

Een opmerkelijke samenwerking donderdagavond tijdens de raadsvergadering in Rijswijk over het heikele agendapunt CID- Binckhorst. Lara Oude Alink (GroenLinks) en Wemke van der Weij (D66) vonden elkaar in het sterker maken van de belangen van Rijswijk in dit dossier over een tram op de Geestbrugweg en ontsluiting van de Binckhorst.

De twee politieke vriendinnen wilden duidelijk maken dat de te nemen besluiten in dit megaproject ook onze regio aangaan. “Dus moeten we zelf duidelijk zijn over wat we willen voor onze toekomst”, aldus Oude Alink en Van der Weij. “De belangen zijn groot, zowel voor de huidige als de toekomstige inwoners. Dankzij de ingediende moties en het amendement van VVD, WIJ Rijswijk en CDA, kan het college verder in de gesprekken met de regio en voor goede samenwerking zorgen mét de belangen van Rijswijk op tafel”, aldus het duo.

Buffelen
Het was even ‘buffelen’ vonden de twee raadsleden na de raadsvergadering die diep in de nacht eindigde. Het proces loopt al jaren, evenals de gesprekken met inwoners en experts. Oude Alink: “Het is belangrijk dat wij nu en over drie jaar, in 2026, bij het vervolg met de juiste informatie over het openbaar vervoer en autoverkeer besluiten. En ook dat wij deze besluiten gezamenlijk met de andere gemeenten die bij de project betrokken zijn, zoals Den Haag en Leidschendam-Voorburg, nemen. Door onze voorwaarden scherp te stellen en aan de onderhandelingstafel te blijven, kunnen wij de belangen van alle Rijswijkers blijven vertegenwoordigen in al deze ontwikkelingen”.

Beide raadsleden vinden het belangrijk dat de Geestbrugweg en omgeving veiliger, schoner en groener wordt. “Knelpunten en vieze lucht door de uitbreiding op CID/Binckhorst moeten we echt voorkomen en aanpakken. De door ons ingediende aanvullingen over onder meer een leegstaande Victory Boogie Woogie Tunnel en een onderzoek naar toekomstige verkeersstromen, moeten daarvoor helpen zorgen”, aldus het politieke gelegenheidsduo. “Het was een mooie samenwerking, met zo goed als de hele raad en ook achter de schermen”, liet een opgewekte Van der Weij weten voordat ze aan de nachtelijke fietstocht huiswaarts begon.

Tekst: Peter Petit

Deze artikelen heeft u misschien gemist