Popconcerten beletten terugkeer Tong Tong Fair naar oorspronkelijke datum in mei

Met een paar welgemikte slagen op de tongtong, een houten gong, verrichtte burgemeester Jan van Zanen (61) van Den Haag donderdagmiddag de traditionele officiële openingshandeling van de 63e Tong Tong Fair (TTF) op het Malieveld. Directeur Siem Boom (59) had van Van Zanen tijdens zijn openingstoespraak graag de toezegging gekregen dat het voor het grootste Indische festival ter wereld mogelijk zou zijn om op deze locatie weer terug te keren naar de traditiegetrouwe datum in mei, maar daar repte Van Zanen tijdens zijn openingswoord met geen woord over.

Zeuren
Afgelopen jaar was Van Zanen ook al te gast bij de TTF, op de laatste dag. Directeur Boon weet nog maar al te goed dat ze die dag lange tijd aan het hoofd van de burgemeester bleef zeuren. Zodanig dat de burgervader op gegeven moment zei ‘stop, nu wordt het een spreekuur’. Daarom stelde Boom het extra op prijs dat Van Zanen toch inging op haar invitatie dit keer de Fair te openen.


Mei
Waar Boon over ‘zeurde’ is de wens om met de beurs weer naar de oorspronkelijke datum van mei terug te gaan. Na twee keer te zijn afgelast, in 2020 en 2021, vond de TTF vorig jaar voor het eerst aan het eind van de zomer plaats. Voor die wens naar een terugkeer naar de oorspronkelijke periode in mei heeft Boon diverse redenen. Er is dan geen sprake van een zomervakantie vlak voor het drukste moment dat de organisatie alles wil afronden. De vliegtickets van en naar Indonesië zijn in de maanden augustus en september extra duur, want hoogseizoen, en voor de standhouders is het ook moeilijk om in deze periode personeel te vinden. Maar volgens Van Zanen, daarbij gesteund door Staatsbosbeheer, is mei een betere tijd voor het organiseren van popconcerten op het Malieveld, bands reizen dan veel meer. Boon, begonnen als popconcert fotograaf en geboren in de tijd van de beatlemania, zou het fantastisch vinden als iemand als Paul McCartney op het Malieveld op zou treden. Boon: “Maar, zelfs een unieke artiest als Paul McCartney die reist de hele wereld rond, reist naar zijn publiek toe, is in alle continenten te zien, Tong Tong Fair kun je alleen in Den Haag zien, dus eigenlijk zijn wij nog unieker nog dan een concert van Paul McCartney”.


Immaterieel erfgoed
Geen toezegging van Van Zanen richting organisatie over een terugkeer naar de oorspronkelijk maand mei, wel veel lof in zijn toespraak richting genodigden waaronder de ambassadeur van de Republiek Indonesïë, de heer Freddy Martin Panggabean. Van Zanen: “De TTF is een uniek voorbeeld van een immaterieel erfgoed. Ik realiseer mij terdege hoezeer het Indische in velerlei opzichten een onlosmakelijk deel is van Den Haag. En ‘Indische’ dat is natuurlijk de Indische cultuur die sinds jaar en dag op de TTF te bewonderen, te ruiken en te proeven valt. Maar het Indische aspect van Den Haag zijn ook de levens- en familiegeschiedenissen van alle Hagenezen met Indische wortels. Het zijn verhalen die mij, en velen met mij nog steeds raken”


Eetwijk
De Tong Tong Fair duurt nog tot en met zondag 10 september. Deze editie telt meer eetstandjes dan ooit en naar voorbeeld van de foodcourts in Zuidoost-Azië is er dit jaar in de Eetwijk een centraal zitgedeelte waar alle gerechten van de omliggende stands kunnen worden gegeten. De TTF is een combinatie van amusement met culinaire en commerciële activiteiten in een on-Hollands decor. In 2022 bezochten 70.000 mensen het festival dat toen bescheidener van opzet was. Voor meer informatie en het dagelijkse programma: www.tongtongfair.nl

Deze artikelen heeft u misschien gemist