Tijdens Open Monumentendag ook een kijkje bij gemaal IJssalon Lust Hoekpolder

Aanstaande zondag is het Open Monumentendag. De Historische Vereniging Rijswijk heeft een mooi programma gemaakt, en je kunt tussen 12.00 en 15.00 een kijkje nemen in bijzondere Rijswijkse gebouwen zoals Orangerie Villa Elisia, diverse gemalen van Hoogheemraadschap van Delfland en de De Schaapweimolen van de buren.

Ook het gemaal van IJssalon Lust Hoekpolder aan de Molenwetering 4 is open voor bezoek.
Is de Schaapweimolen in deze polder een soort indringer; het Gemaal Pannevis Hoekpolder, aanvankelijk met een oude Crossley dieselmotor nu met een elektromotor, functioneerde op deze plaats al sinds 1914 tot 2011. En zoals de vorm doet vermoeden geplaatst op de fundamenten van een stenen voorganger uit 1721. In 1931 is de molen getransformeerd naar de huidige molenstomp. Deels open voor publiek; informatieborden verduidelijken de plek, en de aanwezigheid van ijssalon Lust Hoekpolder maakt de wandeling of fietstocht in deze polder zeer aangenaam.

Dus zoek je een bijzonder uitje? Kijk hier: Rijswijk – Open Monumentendag

Deze artikelen heeft u misschien gemist