Rijswijker Job Kramer (USAR) klaar voor vertrek naar Marokko

Na de zware aardbeving van afgelopen vrijdag in het zuiden van het Atlasgebergte in Marokko stond Rijswijker Job Kramer van het Nederlandse Urban Search and Rescue Team (USAR.nl) paraat om te vertrekken naar het rampgebied om hulp te bieden. 

Ondanks het feit dat het team gereed stond, wachtte men op goedkeuring van de Marokkaanse autoriteiten om te kunnen vertrekken. De eerste dagen zijn essentieel om mensen nog levend onder het puin vandaan te halen. Er werden slechts vier landen toegelaten om te helpen. Kramer moet mijn teamleden (voorlopig) nog in Nederland wachten op een groen sein.

Hulpvraag
“Er is jammer genoeg geen hulpvraag aan Nederland gesteld door Marokko”, vertelt Kramer die een aantal maanden geleden nog vertrok met USAR.nl om mogelijke overlevenden in Turkije onder het puin vandaan te halen. “Dus voorlopig geen inzet van USAR.nl. We stonden klaar om te vertrekken. We vinden het jammer dat we niet kunnen gaan, maar snappen zeer zeker de context waarin dit plaatsvindt.”

Vertrek
Indien de hulpvraag nog mocht komen, dan kan de USAR.nl  snel ter plekke zijn. Kramer: “Afhankelijkheid van beschikbaarheid van vliegtuigen kunnen we binnen acht tot tien uur vertrekken naar Marokko.” volgens officiële cijfers zijn in Marokko bijna 2900 mensen om het leven gekomen.

Door de jaren heen werd USAR.NL ingezet na aardbevingen in Marokko (2003), Pakistan (2005), Haiti (2010), Nepal (2015) en Turkije (2023). Ook zocht het team naar overlevenden in de haven van Beiroet, Libanon na een zware explosie in 2020.

Zie ook: https://inrijswijk.com/2023/02/24/video-rijswijker-job-kramer-in-rampgebied-in-turkije/ en
https://inrijswijk.com/2023/05/05/job-kramer-krijgt-prestigieuze-medaille-voor-de-inzet-van-de-usar/

Deze artikelen heeft u misschien gemist