Burgemeester Sahin schuift aan bij de leestafels van het Taalhuis

In het Huis van de Stad is burgemeester Huri Sahin donderdag op bezoek gegaan bij het Taalhuis van de Bibliotheek aan de Vliet. Zij kreeg uitleg over de leestafels en sprak met deelnemers uit verschillende landen die nu in Rijswijk wonen.

De burgemeester werd ontvangen door bibliotheek-directeur Gerard Hendriks en Colette van Heck, coördinator van het Taalhuis. Centraal staat de Week van het Lezen en Schrijven.  “In Nederland zijn er 2 ½ miljoen inwoners die laaggeletterd zijn. Het grootste deel heeft het Nederlands als moedertaal”, vertelt Colette in het Atrium van het Huis van de Stad. “De Bibliotheek heeft al geruime tijd de leestafels. Daaraan worden op de woensdag en donderdag een makkelijk leesbaar boek of een Start-krant gelezen. Niet alleen het lezen zelf is leerzaam, maar ook het sociale aspect is belangrijk.”

Voorlezen
“De collectie is speciaal gemaakt voor mensen die het Nederlands leren. Het voorlezen van boeken aan kinderen is voor de taalontwikkeling niet altijd verstandig. Heel vaak komt de belevingswereld in die boeken niet overeen met die van volwassenen. Bovendien ligt de kennis van het Nederlands van een beginner vaker lager dan iemand die 11 jaar is”, aldus Colette.

Abonnement
Regelmatig komen de cursisten tweemaal in de week bijeen en zijn zij ook vaker te vinden in de Bibliotheek. Directeur Hendriks: ”Wanneer zij vaker komen, belonen we dat met een gratis abonnement van de bibliotheek. Het is mooi dat bij een leestafel soms mensen al zeven jaar met dezelfde groep aanschuiven en dan groeit er ook een vriendschap.”


Startkrant
Wanneer burgemeester Sahin aanschuift bij één van de leestafels, vraagt één van de aanwezigen waarom de zij geen ambtsketen draagt. Docente Margreet van Hees legt uit: “Dit is een informele bijeenkomst en dan draagt onze burgemeester geen ketting”. Alle aanwezigen moeten lachen om deze vraag. De docente heeft net met de cursisten de Startkrant gelezen. Het voorstelrondje laat zien hoe divers het gezelschap is. Egypte, Portugal, Dominicaanse Republiek, Turkije, Frankrijk, Polen en China zijn de landen die onder meer vertegenwoordigd zijn aan de verschillende tafels.

Marokko
Margreet: “We lezen eerst samen de krant en dan bespreken we de inhoud. We hebben nu de aardbeving in Marokko besproken. Dat brengt soms emoties met zich mee. Zo leren we elkaar ook weer beter kennen.” Eén van de cursisten heeft tenslotte nog een vraag aan de betrokken Rijswijkse burgemeester. Hij wil graag weten waarom er in Rijswijk zoveel vuil op straat ligt en hij zou graag zien dat Rijswijkers in de media erop aangesproken worden. Burgemeester Sahin: “We hopen dat de mensen het allemaal zelf oprapen en doen daarom ook een beroep op de mensen zelf.” Vervolgens laat ze de app zien die gebruikt kan worden waarin de gemeente wordt gevraagd groter zwerfafval te komen opruimen.

Meer informatie over het Taalhuis? Klik hier https://www.bibliotheekaandevliet.nl/leven-lang-leren/taalhuis.html

Deze artikelen heeft u misschien gemist