Column Anne Luijten: Mijn allereerste Dam tot Damloop

In deze blog geeft de Rijswijkse Anne Luijten, dit jaar de verrassende Nederlandse kampioen tijdens het NK marathon in Rotterdam, een inkijkje in haar leven als hardloopster. Ze heeft dit kalenderjaar weer nieuwe uitdagingen gevonden

De tijd vliegt. Dit weekend al sta ik aan de start van mijn allereerste Dam tot Damloop. Deze wedstrijd over 10 Engelse Mijl (16,1 km) gaat van Zaandam naar Amsterdam en is een van Nederlands bekendste wegwedstrijden. Hoog tijd dus om hier eens te lopen! Ik sta er goed voor en heb weer enkele uitstekende trainingsweken gedraaid: De vermoeidheid bouwt zich op.

Het is alweer bijna twee weken geleden dat ik bij de Big 10 in Rotterdam met een tijd van 32.45 min
een dik persoonlijk record liep op de 10 kilometer. In de aanloop ernaartoe was ik erg moe, maar dat
was ook wel te verklaren. Na een zeer goede maar ook pittige marathonsessie op vrijdag (4×5
kilometer op marathontempo, totaal ruim 32 kilometer) had ik op zaterdag twee moeizame
herstelduurloopjes en op zondag een lange duurloop van 30 kilometer. De trainingen op maandag en
dinsdag gingen ook moeizaam en op woensdagavond had ik de grootste moeite om mijn baantraining te voltooien: en dat terwijl we in verband met de wedstrijd een veel minder zwaar programma hadden dan normaal (ruim 5km aan tempo’s in plaats van rond de 8). Een dag of twee niet zo lekker draaien is niet erg, maar zo veel dagen achter elkaar is eigenlijk een beetje te lang. Ik wil natuurlijk niet overtraind raken!

Taperen
Het kwam dus mooi uit dat ik vanwege de wedstrijd op donderdag, vrijdag en zaterdag elk maar 1
rustig loopje van maximaal een uur op het programma had staan. Er zijn genoeg atleten die er tijdens de marathonvoorbereiding voor kiezen óf helemaal geen wedstrijden te doen, of hun wedstrijden ‘ongetaperd’ te lopen (dus zonder extra rust in te bouwen in de dagen ervoor; het idee daarachter is dat je dan geen trainingstijd ‘verliest’); maar ik vind het juist heerlijk om tijdens die lange voorbereiding van 12 weken in ieder geval 1 week wat rustiger aan te doen. Zo kunnen lichaam en geest even bijkomen en alle trainingen verwerken. En als je die dan afsluit met een goede wedstrijd, doet dat natuurlijk ook wat met je zelfvertrouwen!

Big 10: 3e in een PR
De wedstrijd zelf was erg gaaf. Het was de eerste editie en de organisatoren waren er bijzonder goed
in geslaagd direct een sfeervolle en snelle wedstrijd neer te zetten. Ik positioneerde me volgens plan
helemaal aan de achterkant van een enorme groep lopers die achter de tempomaker aangingen die
op schema 32.30 liep. Best een beetje spannend om op een tempo weg te gaan dat zo veel harder
was dan mijn PR (33.31), maar ik dacht dat het erin moest zitten. Er zijn verschillende tools die je
kunnen vertellen welke tijd je op een bepaalde afstand zou kunnen lopen, gebaseerd op een andere
tijd. Die vertelden me dat ik met mijn huidige marathontijd van 2.30.59 toch echt wel flink onder de
33 minuten op een 10 kilometer zou moeten kunnen lopen. Ik had trouwens ook weinig keus, want
dit was de langzaamste tempomaker in mijn serie..! De bochten waren best tricky met zo’n grote
groep, maar op de rechte stukken konden we lekker doorlopen. Helaas moest ik de groep even voor 5 kilometer wel een beetje laten gaan. Maar ik wist dat als ik het gat klein kon houden, ik nog steeds
een toptijd zou gaan lopen. En dat werd het ook: mijn eerste 32-er, hartstikke blij mee. Het is mijn
derde marathonvoorbereiding en voor de derde keer loop ik in de voorbereiding een PR op de 10
kilometer. Die heb ik alvast maar binnen!

Herstellen & door..!
Er was niet heel veel tijd om uitgebreid na te genieten en van de wedstrijd te herstellen, want op
woensdag stond er alweer een serieuze baantraining op het programma en op vrijdag had ik weer
marathonblokken. En het was de hele week ook nog eens enorm warm, dat maakte de trainingen er
niet gemakkelijker op. Vooral vrijdag (marathonblokken) en zondag (lange duurloop) waren pittig.
Gelukkig herstel ik op het moment enorm snel en verteerde ik alle trainingen goed. En nu dus op naar de Dam tot Damloop zondag! Wil je de wedstrijd volgen? Dat kan vanaf 10.00 uur live via NH en AT5.

Deze artikelen heeft u misschien gemist