Rijswijk in de regiotop groenste gemeente

Een voorbeeld van groen Rijswijk is de buurtmoestuin in de Ministerbuurt

Volgens onderzoek van Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), is in Nederland ‘ruim driekwart van de oppervlakte per buurt groen.’ Dat publiceert het AD.

Rijswijk scoort goed in dit onderzoek. Na de gemeente Wassenaar (56,9 procent) is onze gemeente de nummer twee met 48,7 procent. Daarna volgen Zoetermeer (39,5 procent), Delft (39,3 procent), Den Haag (31,6 procent), Leiden (27,3 procent) en Zoeterwoude (31,2 procent).

Katwijk
De minst groene gemeente van Nederland is het Zuid-Hollandse Katwijk met 20 procent aan groen. De genoemde cijfers komen uit 2021, het recentste jaar waarover cijfers beschikbaar zijn, maar zijn ingedeeld naar de gemeenten zoals ze in 2023 bestaan.

VNG kijkt naar laag groen, dus grasland, planten, struiken, maar ook naar bomen per buurt. Als er een weiland aan een straat ligt dat een agrarische bestemming heeft, wordt dat niet meegenomen in het onderzoek.

Groene Stad Challenge
Rijswijk werd in 2021 bij een andere verkiezing verkozen tot de groenste gemeente van Nederland. De Zuid-Hollandse gemeente kwam als winnaar uit de bus bij de Groene Stad Challenge 2021, een initiatief van Sweco, Husqvarna en NL Greenlabel. Meer dan honderd gemeenten deden mee aan deze wedstrijd, waarbij ze de hoeveelheid groen en de kwaliteit daarvan lieten beoordelen.

Deze artikelen heeft u misschien gemist