Herdenking bij monument aan het Haantje op 7 oktober

Foto: website Historische Vereniging Rijswijk

Op zaterdag 7 oktober om 18:30 uur herdenkt de gemeente Rijswijk bij het oorlogsmonument aan het Haantje de tien slachtoffers die op die datum in 1944 werden gefusilleerd op de spoorwegovergang.

Burgemeester Huri Sahin zal een toespraak houden en een krans bij het monument leggen. Bien Clay vertelt het verhaal van haar oom Frans Britzel, een van de tien gefusilleerde mannen. Muziekvereniging Forum Hadriani verzorgt de muziek. 

Een trompettist blaast om ongeveer 18.50 uur het Taptoe signaal. Hierna is er 1 minuut stilte gevolgd door het Wilhelmus en een kranslegging. Belangstellenden kunnen dan kransen of bloemen neerleggen en er is gelegenheid langs het monument te lopen.

De tien slachtoffers werden doodgeschoten als vergelding voor een sabotageactie op de spoorbaan door het verzet. Dit waren Haagse verzetsmensen die een week daarvoor waren gearresteerd. Zij hadden niets te maken met de sabotage. Enkele omwonenden moesten verplicht toekijken. Dit had een enorme impact op de bevolking van Rijswijk. Daarom herdenken we deze gebeurtenis op deze plek.

Het oorlogsmonument staat aan het Haantje ter hoogte van nummer 20. 

Deze artikelen heeft u misschien gemist