SINTVOORIEDER1: Alle kinderen op nummer 1

Marijke Nieuwmans (links) en Hennie Maat, vrijwilligers uit Rijswijk

“Ieder kind verdient een cadeau van de Sint” De Stichting Sintvoorieder1 gelooft dat geen kind uitgesloten mag worden tijdens een nationaal feest zoals het Sinterklaasfeest. “We zorgen op een duurzame manier met liefde en aandacht dat kinderen die opgroeien in (verborgen) armoede ook worden gezien en een cadeau krijgen van de Sint.”

Initiatiefneemster Esther Blom heeft het er maar druk mee tijdens het bezoek van InRijswijk.com, want de een na de ander heeft haar nodig, maar ze neemt alle tijd voor een ieder die haar nodig heeft. Sintvoorieder1 heeft sinds dit jaar het mooie nieuwe pand aan de Appelgaarde 2-4 in Voorburg betrokken. “Het ziet er prachtig uit, en nog mooier is,” zegt Esther enthousiast, “dat dit hoofdzakelijk gerealiseerd is door onze eigen vrijwilligers. Weet je wat ik zo leuk vind, dat dit eigenlijk een beetje is geworden hoe ik het voorzien had, hoe het eruit moet zien.”

Vrijwilligers
“Alles wat aan meubilair en inboedel hier staat in dit pand is tweedehands. We hebben het in samenwerking met de vrijwilligers geverfd en gestoffeerd.” Esther benadrukt dat het uiteindelijk toch ook een sociale ontmoetingsplek moet gaan worden. “We doen eigenlijk meer dan dat alleen. Kijk maar naar onze vrijwilligers. Het is een echte vriendinnengroep is geworden. Wij hebben zelfs mogen ervaren dat een groot aantal van die vrijwilligers niet meer zo eenzaam is. Mensen kruipen uit hun schulp. Je ziet ze op een gegeven moment opleven en dan mag je best spreken over een beetje levensvreugde. Ze letten allemaal op elkaar, en wanneer iemand wat steun kan gebruiken, dan staan ze voor elkaar klaar! In de samenleving tellen ouderen ook gewoon mee, schrijf ouderen niet af”, zegt Esther vol passie.

De aftrap van het ‘Sinterklaas jaar 2023’ was al in april in combinatie met de officiële opening van  nieuwe pand aan de Appelgaarde. Dit jaar zal de Sint rond de 30.000 pakketten samenstellen voor de jeugd (tot en met 18 jaar) die anders geen cadeaus krijgen. Esther: “Cadeautjes zijn uiteraard van harte welkom, maar ook donaties, want er kan dan gerichter inkopen worden gedaan. Dit alles in het belang voor de kinderen die ook recht hebben op een cadeautje. Er zijn ook een aantal dames die bedrijven benaderen om financiële steun te vragen.”

Actieweek
De actieweek voor Sintvoorieder1 begint vanaf 20 november. Aan het initiatief geeft Den Haag FM de nodige publiciteit. Dit doen zij samen met Omroep West en andere lokale omroepen uit de regio.  Dit zal plaatsvinden vanuit de grote Bibliotheek in Den Haag. De bibliotheek dient dan in die week ook als opslagplaats. “De voedselbanken in de regio Haaglanden ontvangen op donderdag 30 november de pakketten, waaronder uiteraard ook Rijswijk”, aldus vrijwilliger Monique Zandvliet.

Hartverwarmend
“Dat is wel de mooiste week”, aldus Marijke Nieuwmans, een van de Rijswijkse vrijwilligers. “Hier komen mensen van alles en nog wat afleveren.” Marijke raakt niet uitgepraat over het feit dat zoveel mensen begaan zijn met deze actie. “Vanmorgen kreeg ik nog een tas cadeautjes van mijn buurvrouw mee. Van de week kreeg ik van vrienden die in Amerika wonen en 3 maanden per jaar in Nederland zijn een enveloppe met een donatie. Zo hartverwarmend allemaal” Ook de Rijswijkse Hennie Maat steekt ook haar enthousiasme niet onder stoelen of banken en zegt dat ze nog altijd geniet en er nog lang mee hoopt door te gaan… 

Initiatiefnemer Esther Blom spreekt de vrijwilligers toe

Oproep mannelijke vrijwilligers
“De stichting Sintvoorieder1 heeft best veel vrijwilligers, waarbij zelfs een wachtlijst is ontstaan. Het zijn wel dames, maar de mannen moeten dit ook leuk vinden. Komt op mannen, ze kunnen uw hulp goed gebruiken en het is nog gezellig ook”, aldus een oproep van de Stichting.

Donaties: GRAAG!  Zie ook website www.Sintvoorieder1.nl

Redactie: René Marquard

Deze artikelen heeft u misschien gemist