Wegenbelasting in Zuid-Holland volgend jaar omhoog

De provincie Zuid-Holland verhoogt volgend jaar de motorrijtuigenbelasting. Provinciale Staten ging woensdag akkoord met de verhoging die de provincie zo’n 11,8 miljoen euro per jaar extra gaat opleveren. Volgens het college van Gedeputeerde Staten gaat het slechts om een indexering en stijgt de belasting alleen mee met de inflatie.

Opcenten

Bovenop de landelijke wegenbelasting mogen provincies extra belasting heffen. Dat heet de opcenten. Provinciale Staten heeft ingestemd met een verhoging van 95,7 naar 98,7 opcenten. Zuid-Holland wordt daarmee de provincie met de hoogste motorrijtuigenbelasting.

Elektrische auto’s nog vrijgesteld

In Zuid-Holland staan ruim 1,6 miljoen auto’s geregistreerd en bijna 135.000 motoren. Elektrische auto’s zijn ook volgend jaar nog vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.

Oppositie tegen verhoging

Oppositiepartijen PVV, JA21 en Forum voor Democratie dienden bij de behandeling van de begroting een wijzigingsvoorstel in waarin het provinciebestuur werd opgedragen de provinciale opcenten niet te verhogen. Dat voorstel werd verworpen.

Deze artikelen heeft u misschien gemist