De geschiedenis van: 40 jaar Ton’s Muziekcafé

Ton Voets vierde zaterdagavond met een groots feest het 40-jarig bestaan van zijn Ton’s Muziekcafé. Ton’s 40 jarig Jubileum Party! was een groot succes met zanger Guido van Zutphen & Duo Side Kick

Ton laat in vogelvlucht die 40 jaar aan ons voorbij schieten in onderstaande ‘geschiedenis’. Verder zijn er in dit artikel ook verschillende foto’s opgenomen die Ton heeft verzameld in een fotoboek. Deze foto’s werden ook getoond in zijn Muziekcafé.

“Toen ik 16 jaar was had ik in m’n kamertje al een bar gebouwd, dus dat ik de horeca in zou gaan was wel te voorspellen”, vertelt Ton die op 19-jarige leeftijd ging werken in het toenmalige café Holtkamp.

“Toen ik in 1983 twintig werd, stopten de uitbaters ermee en kreeg ik van de eigenaar de kans om het bedrijf eerst te pachten. We zijn toen met vrienden 3 maanden aan het verbouwen geweest om het café een nieuwe uitstraling te geven en een wat opener karakter.  In begin werd de naam Ton &Ruud gevoerd in verband met de papieren en de ervaring van Ruud als ondernemer. De vergunning was best lastig daar. Je moest toen 23 jaar zijn om een eigen horeca bedrijf te exploiteren. Via handlichting en publicatie in de Staatscourant werd de vergunning verstrekt in 1984 en heb ik het bedrijf van de toenmalige eigenaar overgenomen.”


Politiek Café
“Ik ben, geloof ik, in 1985/’86 gestart met het politiek café op de maandagavond. De toenmalige wethouder de heer Hartkamp heeft me toen geholpen om de grote bloembak voor de deur weg te mogen halen zodat we een paar tafeltjes buiten konden plaatsen. Het café werd heel druk bezocht en we kwamen al snel ruimte tekort. De kleinste keuken van Nederland draaide ook heel goed”, vertelt een trotse Ton Voets

In de begin jaren ‘90 werd een open pui geplaatst om daarmee verbinding met het terrasje te maken en het meer “open karakter”. Halverwege de jaren ‘90 is de open pui verplaatst en is de serre aan de voorkant bij de zaak betrokken. Ton: ”De kleine keuken werd voor zover mogelijk uitgebreid en hebben we achterin de zaak een restaurant laten maken door een interieur bouwer. Daarvoor zaten de gasten in de kelder te eten.”

Party’s
“Eind jaren 90 was er een terras met schotten buiten zodat je meer bezoekers kon ontvangen. Verder hebben we veel themafeesten georganiseerd zoals soundmix shows, karaoke, glitterparty’s, après-ski, summerparty etc. Iedere donderdagavond hadden we een pianist en later ook zangers. Eens in de maand organiseerden we Jazzmiddagen”

“In 1995 wonnen we de 2e prijs voor het beste café van het jaar in Nederland”, vervolg Ton Voets.  “Dat was een bijzondere ervaring en het gaf ons ook heel veel energie.  Ik was toen tijdelijk uitgeschakeld geweest door een ernstig ongeval en weet nog dat ik erg emotioneel was door deze prijs.”

Rond het jaar 2000 werd Ton Voets gevraagd of ik hij in het bestuur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN)  Haaglanden wilde plaatsnemen. “In 2004 heb ik als voorzitter de afdeling Rijswijk opgericht.  Veel overleg gehad met gemeente en leuke dingen georganiseerd voor de leden.  In 2005 werden we als afdeling op KHN congres op het podium bekroond als beste afdeling van Nederland.”

“In 2009 kwam het pand van de buren te koop en werd de zaak na aankoop in 2011 na een grote verbouwing uitgebreid met een extra restaurant, toiletgroepen en een grote keuken. Verder hebben we toen het oude gedeelte ook gerenoveerd. Vanaf dat moment werden we ook als restaurant steeds meer bezocht door vaste gasten en passanten.”

In 2020 kwam het Coronavirus opzetten en Ton vertelt in de week dat hij dicht moest nooit zal vergeten. “We draaiden toen op z’n top, bar altijd vol en om te eten moest je gereserveerd hebben. De week na sluiting zou een van de drukste weken worden, zaten helemaal vol op reserveringen met eten en partijen. Wat een tegenslag, snel met ons team gaan brainstormen wat te doen. We hebben toen snel een webshop gemaakt en bezorgdienst opgezet, fietsen, scooters en desnoods met de auto. Keuken aangepast aan bezorging, bakjes, doosjes, tasjes etc. Alle borden en servies weggezet in de schuur.”

Bestellingen
“In die eerste corona periode was ik echt verbaasd hoeveel bestellingen we kregen. En op zaterdag een uitgifte met koffie, soep, pannenkoeken en nog veel meer gemaakt voor de mensen die de markt bezochten. In die periode hebben we toen maar heel de zaak onder de loep genomen en gebruik gemaakt van de tijd: elektra oude deel vernieuwd, plafonds, schilderen. Nieuwe airco’s, koelcel kelderbier vergroot zodat alle speciaal bieren erbij konden.”

“Na de eerste coronasluiting was het altijd vol met de lunch, borrel en diner. Het had ook wel wat, 22.00 uur gesloten. Maar het was voor het caféleven natuurlijk niet echt bevorderlijk en de stappers bleven thuis of gingen andere dingen doen. Ook sommige medewerkers gingen de horeca uit. De tweede coronasluiting kwam net voor de kerst. Wat een ramp voor de horeca!


Gekke tijd
“In deze periode werd het bestellen en afhalen wel iets minder en waren we zelf het ook een beetje zat om in de regen en kou op de fiets en of scooter te bezorgen. Wel in de maand februari en maart het terrasmeubilair aangepast en mooie hoge banken gemaakt, entree vernieuwd met open haard erin. Wat een gekke tijd, bijna al niet meer voor te stellen.”

“In 2023 was het gas zo duur dat deze en de terras heaters weinig zijn gebruikt. Na Koningsdag zijn we weer volop aan het werk en werd het gelukkig beter weer. Nu einde 2023 draaien we goed met de lunch, borrel en diner maar wordt het ook weer tijd om regelmatig een feestje te organiseren zodat de bar ook weer gaat leven zoals vroeger”, aldus Ton Voets, die samen met ons in de geschiedenis dook van zijn etablissement.  

OVERIGE PROMOTIES MAAND NOVEMBER 2023

– Jubileum menu – 3 gangen keuze menu met gerechten van 40 jaar Ton’s Muziekcafe.
– Grabbelton met gadgets met enkele dinercheque (1e instantie alleen voor gasten die jubileum menu kiezen).
– Ton’s Muziekcafe rugtasjes (met gadgets) uitdelen aan vaste gasten/pubquiz gasten.
– Bij pubquiz aantal Ton’s Muziekafe 40 jarig jubileum jasjes bij de prijzen inzetten.
– Koffie met appeltaart aanbieding tussen 10:00u – 12:00u
– Gratis koffielikeur shotglaasje + slagroom bij de koffie na diner

BELANGRIJKE DATA NOVEMBER/DECEMBER 2023
– 15 december 2023                        Dickens Feest Rijswijk
– 17 december 2023                        Pubquiz
– 23 december 2023                        Kerst Party Ton’s Muziekcafe
– 24 tot en met 26 december 2023 Gesloten
– 29 december 2023                        Eindejaars pubquiz
– 31 december 2023                        Oudejaarsborrel tot 20:00 uur
– 1 januari 2024                               Gesloten
– 6 januari 2024                               New Year Party

Deze artikelen heeft u misschien gemist