‘Blikkie’ terug en vooruit (deel 2): Arnoud van Aalst

Arnoud van Aalst is sinds december 2017 als directeur betrokken bij het Museum Rijswijk. Eerst als ad interim directeur en vanaf 2019 als directeur/bestuurder. Het museum was mede vanwege de Biënnales al een gerespecteerde instelling. Het was nu aan Van Aalst om er ook commercieel een succes van te maken. Door de coronapandemie en de hoge onkosten van de laatste jaren was dat een bijna onmogelijke opgave.

Wij vroegen Arnoud van Aalst om terug te kijken op het afgelopen jaar en een blik vooruit te werpen op 2024.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van 2023?
Arnoud: “Hoogtepunten zijn voor mij als directeur van Museum Rijswijk altijd de openingen van de tentoonstellingen. Een opening is een apotheose van een langdurige voorbereiding door het hele team – start al een jaar of anderhalf jaar van tevoren – en ‘ineens’ staat er dan een fantastische tentoonstelling. Het is altijd een gekke mix van ontlading en opwinding hier in het museum als de tentoonstelling eenmaal staat.

Dieptepunten waren er eigenlijk niet, behalve dan de extreem hoge kosten door o.a. de inflatie. Het museum wordt gelukkig steeds bekender en het publiek reageert enthousiast. De toestand in de wereld daarentegen was wel een groot dieptepunt afgelopen jaar. Je denkt elke keer dat het niet erger kan en dan blijkt dat wel degelijk te kunnen.”

Wat was het mooiste evenement/gebeurtenis in Rijswijk in 2023?

“Dat was voor mij en ik denk voor velen met mij de opening van het Huis van de Stad. Een prachtige happening. Rijswijk heeft in één klap een van de mooiste stadhuizen van Nederland. Met zoveel respect voor het oorspronkelijke ontwerp en tegelijkertijd een spectaculaire vernieuwing. Heel fijn ook dat zo’n architectuur-icoon van de jaren ’60 van de ondergang is gered. Door de mix van bewoners heeft het alles in huis om een belangrijke hub in de stad te worden. En je ziet nu al dat het werkt. De dynamiek is geweldig. Een groot applaus voor degenen die dit voor elkaar hebben gekregen.”

Wat wil je graag anders zien in 2024 in Rijswijk en op privégebied?
“Nu Rijswijk zo hard groeit – zowel qua bedrijvigheid als qua inwoners – zou de PR van Rijswijk als stad wel wat steviger mogen. Zeker op het gebied van cultuur heeft Rijswijk behoorlijk wat te bieden. Dat mag wel wat meer geëtaleerd worden. Ik werk daar zelf ook aan voor wat betreft Museum Rijswijk. En in gezamenlijkheid doen we dat met de andere culturele instellingen. Een mooie start is uitrijswijk.nl waar we ook als culturele instellingen onze programmering op kwijt kunnen. De ouderwetse lichtkranten die bij de diverse ingangen van de stad staan zijn wel ernstig aan een upgrade toe. Bij elke ingang van de stad een goed kunstwerk plaatsen zou overigens ook een mooie manier van verwelkomen zijn.

Op privégebied streef ik ernaar om samen met mijn partner op vakantie te kunnen gaan. We gaan wel op reis, maar om diverse redenen het lukt bijna nooit om dat samen te doen. Aan het einde van dit jaar gaan we voor het eerst sinds lange tijd weer samen op pad, dus dat is in ieder geval een fijn vooruitzicht en een mooi begin van ons gezamenlijke goede voornemen voor 2024.”

-Met welk idee wil je nog steeds iets doen in 2024?
“Als directeur van Museum Rijswijk wil ik meer en beter in contact komen met het Rijswijkse bedrijfsleven. Het museum heeft structureel gebrek aan middelen en heeft behoefte aan sponsoren. Museum Rijswijk heeft heel veel unieks te bieden, ook voor bedrijven. De locatie alleen al! Dat weet alleen nog niet iedereen. Ik wil graag dat dit in 2024 in een stroomversnelling komt. Het begin is dit jaar overigens al gemaakt en dat motiveert uiteraard.”

-Ook zo veel op social media gezeten in 2023? Gaat dat veranderen in het nieuwe jaar?
“Nee, helemaal niet zelfs. Ik was een vrij fanatieke poster op Instagram en Facebook. Facebook heb ik jaren geleden al de deur uit gedaan omdat ik me irriteerde aan de toename van agressieve en domme posts die vaak vergezeld gingen van dito commentaren. Posten op Insta doe ik ook niet meer, althans niet privé. Kost me teveel tijd en je raakt gefixeerd op het aantal likes. Ik vond het nogal treurig om dat bij mezelf te constateren. Cold Turkey als gevolg dus. En het voelt heel bevrijdend, kan ik melden. Museum Rijswijk post wel regelmatig op beide platforms, maar dat is puur informatief en het blijft gelukkig ook beschaafd qua respons. We hebben ook een groeiend aantal volgers die onze posts met veel plezier bekijken en lezen.”

-Wat was je grootste verrassing in het afgelopen jaar?
“In Rijswijk was dit onmiskenbaar de oplevering van het Huis van de Stad: een nieuw bestuurlijk centrum, maar zeker ook een culturele hotspot waar je als stad trots op mag zijn. In het algemeen geldt dat ik me graag laat verrassen door nieuwe tentoonstellingen. Ook al is cultuur in Nederland nog steeds een restpost, desondanks is er toch nog heel veel interessants te bewonderen. Ik had gelukkig kaarten kunnen bemachtigen voor de grote Vermeer tentoonstelling in het Rijks die afgelopen voorjaar te zien was. De verrassing van zoveel Vermeers bij elkaar was groot, maar ook het feit dat zes van onze Amerikaanse vrienden speciaal hiervoor overkwamen en kaarten hadden in hetzelfde tijdsslot maakte het wel een heel bijzondere ervaring. Met het antwoord op deze vraag kan ik met gemak een volledige editie van inrijswijk.nl vullen. Als ik in de weekenden musea bezoek komt het eigenlijk nooit voor dat ik niet verrast word.”

Patty Jacobs en Arnoud van Aalst

-Wat was jouw beste gesprek met iemand in het afgelopen jaar?
“Ik nodig met enige regelmaat een groepje enthousiaste bewoners en mkb’ers uit om te brainstormen over het aantrekken van nieuwe sponsoren voor Museum Rijswijk. Het is een soort zwaan kleef aan-gebeuren. Ik vind de gesprekken tijdens deze bijeenkomsten altijd inspirerend. De betrokkenheid is groot en het is hartverwarmend om te zien hoe betrokken iedereen is en hoe creatief er meegedacht wordt en dat het ook wat oplevert. Ik leer hierdoor ook veel interessante mensen kennen in Rijswijk.”

-Voor wie heb jij bewondering?
“Ik heb in principe bewondering voor iedereen die zijn/haar/hun passie met verve en aandacht uitdraagt. Ik kletste laatst bij met Marloes Borsboom, oud-wethouder Cultuur, betrokken buurtbewoner en fan van Museum Rijswijk. Haar grootste persoonlijke missie is om Afghanistan weer op de politieke agenda te krijgen. De situatie daar is hartverscheurend, maar door diverse nieuwe ellendige situaties elders in de wereld krijgt het politiek niet de aandacht die het nodig heeft. Ik bewonder dat zij haar passie voor het land en zijn inwoners ook daadwerkelijk omzet in daden en op alle fronten aandacht hiervoor vraagt en ook krijgt. Chapeau!”

-Waar kijk je naar uit in 2024?
“Samen met iedereen die bij Museum Rijswijk is betrokken kijk ik uit naar de nieuwe tentoonstellingen. Dat is altijd een feest. De Textiel Biënnale 2023. Images of Power en de erfgoedtentoonstelling Verbeelding van Macht. Rijswijkers die tot de verbeelding spreken zijn nog te zien t/m 7 januari. Op 21 januari a.s. opent de tentoonstelling Anita Groener. To the Edge of Your World. De tentoonstelling bevraagt wat het vandaag de dag betekent om mens te zijn. Groener won vorig jaar de Publieksprijs voor de Papier Biënnale. Daarom krijgt zij nu een solo-tentoonstelling.

Tegelijkertijd opent ook de grote erfgoedtentoonstelling Berserik in Rijswijk. Hermanus Berserik was een beroemde Rijswijkse kunstenaar wiens oeuvre zich voor een belangrijk deel in de collectie van Museum Rijswijk bevindt. Twee jaar geleden kreeg het museum een schenking bestaande uit vier grote schilderijen van Berserik. Deze zullen ook op de tentoonstelling te zien zijn. Beide tentoonstellingen worden heel fraai!

En dan opent op 23 juni alweer de Papier Biënnale 2024. Animal Farm. Met als ondertitel: All animals are equal, but some are more equal than others. Heel spannend ook wat we daar te zien gaan krijgen, kan ik alvast verklappen. Dus kom vooral kijken!”


-In 2024 wordt de 60.000 inwoner van Rijswijk ingeschreven. We gaan naar 80.000 inwoners. Wat zijn je gedachten daarover?

“Ja, Rijswijk groeit hard. Ik vind het natuurlijk belangrijk dat al die nieuwe inwoners de culturele instellingen weten te vinden en niet in de laatste plaats Museum Rijswijk. Door de geografische ligging van de nieuwe wijken als RijswijkBuiten staan de neuzen van de bewoners daar bijna automatisch richting Delft. We zien het als culturele instellingen wel als een uitdaging om al die nieuwe neuzen richting Bibliotheek aan de Vliet, Trias, de Rijswijkse Schouwburg, Museum Rijswijk en al die fantastische amateurverenigingen die Rijswijk rijk is te draaien. Het zijn per slot van rekening nieuwe inwoners van Rijswijk die je stuk voor stuk gunt dat zij met het culturele aanbod in Rijswijk in aanraking komen. Mooie uitdaging voor het nieuwe jaar.”

Portretfoto’s: Ernst Moritz

Deze artikelen heeft u misschien gemist