Indonesisch festival Timur in De Broodfabriek

Zaterdag was in Rijswijkse Broodfabriek het Indonesische Festival Timur. Het was aan wethouder Armand van de Laar en de Indonesische ambassadeur Mayerfas om het kleurrijke festival te openen.

Traditionele muziek- en dansvoorstellingen uit Oost-Indonesië (Sulawesi, Bali, West-Nusa Tenggara, Oost-Nusa Tenggara, Molukken en Papoea) en de Indonesische keuken waren voor veel bezoekers de reden om naar Rijswijk te komen. Veel bewoners uit de Indonesische gemeenschap maar ook daarbuiten togen naar De Broodfabriek.

“Het is met groot genoegen en eer dat ik vandaag als wethouder van de gemeente Rijswijk voor u sta om dit bijzondere culturele festival officieel te openen”, vertelde wethouder Van de Laar de aanwezigen. “Om het culturele erfgoed van Indonesië te vieren. En natuurlijk om te wijzen op de band tussen Nederland en Indonesië. Een soms ingewikkelde, maar meestal warme en rijke band die door zoveel families gaat”. Armand vertelde dat Culturele festivals zoals deze meer zijn dan alleen bijeenkomsten; “Het zijn vensters in de ziel van een gemeenschap. Vandaag beginnen we aan een ontdekkingsreis, waarbij we ons kunnen onderdompelen in de tradities, kunst, muziek en smaken die elke cultuur uniek maken, net als de Indonesische.”

Sfeer
De sfeer is zodanig dat veel Indonesiërs afspreken voor een soort reünie. Uit het hele land komen zijn naar Rijswijk om de Indonesische cultuur weer op te snuiven. Ambassadeur Mayerfas zei dat Nederlandse burgers moeten weten dat Oost-Indonesië een verscheidenheid aan heerlijke culinaire en ook interessante culturele voorstellingen en producten heeft. “Er zijn veel soorten Oost-Indonesische gerechten, zoals papeda en andere keukens die hier niet algemeen bekend zijn. Nu bij deze gelegenheid proberen we het gerecht te introduceren “, zei de ambtenaar uit West-Sumatra. “Ze zijn erg actief in de danspraktijk en het bespelen van muziekinstrumenten, maar kansen om op te treden zijn zeldzaam. Hun tijd is gewoon continu trainen. Dus soms brengen we ook hun cultuur ter sprake, “zei hij.

Pasar Malam
De Broodfabriek wordt steeds meer gebruikt voor evenementen die met Indonesië betrekking hebben. Sinds 2017 wordt er in de Broodfabriek jaarlijks het tweedaagse Indofest gehouden, een cultureel festival voor Indonesiërs in ons land, waar jaarlijks tussen de drie à vier duizend bezoekers op afkomen. Afgelopen december was wethouder Larissa Bentvelzen nog eregast tijdens het Indofest. Ook vindt in deze locatie twee maal paar jaar een Indonesische markt, Pasar Malam, plaats. De afgelopen maart gehouden Pasar Malam was weer een succes duizenden bezoekers. De regio Haaglanden kent een grote Indonesische gemeenschap.

Deze artikelen heeft u misschien gemist