‘Blikkie’ terug en vooruit (deel 5): Rick van der Rest

Rick van der Rest legt veel gevoel in al zijn pennenvruchten. Door veel organisaties wordt hij gevraagd om zijn gevoelens over een bepaald onderwerp op papier te zetten. Het meest prominente daarvan is zijn bijdrage over het Huis van de Stad. Deze heeft dan ook een prominente plaats gekregen in dit iconische gebouw.

Wij vroegen Rick om terug te kijken op het afgelopen jaar en een blik vooruit te werpen op 2024.

Hoogte-en dieptepunten van 2023
Rick: “Als je aan me vraagt welke dieptepunten we hebben meegemaakt in 2023 schieten de beelden van Gaza en de aardbeving in Turkije en Syrië voorbij. Waar we bij de aardbeving nog als land en internationale gemeenschap bij elkaar zijn gekomen om onze zorgen te uiten en om te zetten naar hulp, is Gaza een open wond. Ook hier. Dat maakt het voor mij een nog groter dieptepunt. Als we niet meer in verdriet en in afgrijzen elkaar kunnen vinden in zo’n ramp, zijn we ver van huis.
Tegenover die dieptepunten staat voor mij dat we een gelukkig leven hebben hier in Rijswijk. We hebben bijna de hele zomer gezwommen in de Vliet. Ook veel op de sup eropuit geweest. In elk seizoen is het gebied bij de Drassige Driehoek mooi en zelf wandel ik steeds vaker door Rijswijk en vind ik steeds meer mooie plekken. De dieptepunten zijn ver van ons vandaan. Het geluk ligt dichtbij.”


Mooiste event/gebeurtenis in Rijswijk in 2023
“Oei, lastige vraag. Ik vond het bijeenkomen na de aardbeving als gemeenschap in de Rijswijkse Schouwburg ontroerend en helend. Zoveel verschillende mensen die troost bij elkaar zoeken en hun verdriet uitspreken. Dat maakte indruk op mij en deed me goed. Ik was daar met mijn oudste dochter. Het is voor mij en voor haar een voorbeeld om elkaar op te zoeken en steun te vinden in de gemeenschap. De voorstellingen van Boys won’t be Boys maakte op een andere manier veel indruk. Het lijkt soms niet meer mogelijk om zonder oordeel naar elkaar te luisteren en elkaar te ontmoeten. Hoe dat in twee shows in de Rijswijkse Schouwburg tot stand is gekomen, dat is magisch. Samengevat kan ik dus zeggen dat voor mij in 2023 fantastische dingen zijn gebeurd in de Rijswijkse Schouwburg.”

Wat moet er anders in 2024?
“Haha, dat is een confronterende vraag. Ik zou graag willen dat ons huis helemaal opgeruimd is. Dat klinkt wellicht als een bescheiden wens maar de praktijk leert anders.”


Idee voor 2024
“Ik wil graag mijn verhaal ‘de Rijswijker’ afschrijven. Verder lijkt me het fantastisch om op verschillende plekken in Rijswijk elke maand een verhaaltje of gedicht achter te laten. Lijkt me mooi als mensen in Rijswijk in een café of park zitten en iets kleins kunnen lezen. Om even een glimlach op het gezicht te krijgen of om even ergens bij stil te staan.”

Teveel op social media in 2023?
“Ik schrijf bijna elke dag en dat plaats ik via de tijdelijke optie op Facebook en Social media. Dat vind ik een fijne routine. Blijf ik ook doen in 2024.”


Grootste verrassing in 2023
“De grootste verrassing voor mij is hoe de politiek is veranderd. Soms voel ik me ineens een stuk ouder daardoor. Bestaande partijen raken gedecimeerd en nieuwe partijen komen heel snel op en vallen soms ook weer heel snel terug. Het ene moment gaat de BBB de provincie besturen. Even knipperen met je ogen en dan zijn de PVV en NSC landelijk aan zet. Ondertussen is een oude winnaar als FvD zo goed als buiten beeld.”

Beste gesprek in 2023
“Ik houd van in gesprek gaan met mensen. De beste gesprekken in 2023 zijn met mijn dochter Isa geweest. Ze kan me uitstekend vertellen hoe ze zich voelt en hoe de wereld in elkaar steekt. Ik hoef vaak alleen maar te luisteren en als ik even afgeleid ben, vind ze het geen probleem om het me voor een tweede, derde of zelfs vierde keer te vertellen.”

Bewondering
“Voor de vrijwilligers van de Voedselbank. Ze staan elke week er en zien hoe moeilijk mensen het kunnen hebben. Dat is niet makkelijk. Toch staan ze er elke keer weer. Het is ook een fijne groep mensen. Heel positief. Daar heb ik bewondering voor.”


Waar kijk je naar uit in 2024?
“Fijn als het dadelijk weer beter weer wordt. Dan kan ik weer buiten zwemmen. Er kan weinig tegen vrij buiten bewegen in het water op. De zon die schijnt, de tijd lijkt even stil te staan en alles beweegt wat langzamer. Aanrader.”

Gedachten over 80.000 inwoners
“Ik gun iedereen een fijne plek om te wonen. Toch krijg ik steeds sterker het gevoel dat we op korte termijn iets proberen op te lossen waar we op de lange termijn spijt van krijgen. We zijn niet alleen op de wereld en hebben natuur nodig. Die moet wijken voor ons woningtekort. Ik weet niet hoeveel we nog kunnen vragen van onze omgeving zonder dat we daar uiteindelijk een zware prijs voor moeten betalen.”

Deze artikelen heeft u misschien gemist