‘Blikkie’ terug en vooruit (deel 6): Martine Koopman

Martine Koopman is sinds september 2022 voorzitter van Sportraad Rijswijk. Daarvoor was zij 8 jaar gemeenteraadslid voor D66.

Wij vroegen Martine om terug te kijken op het afgelopen jaar en een blik vooruit te werpen op 2024.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van 2023?
Martine: ”Vanuit de sportraad zijn er dit jaar verschillende hoogtepunten geweest. We begonnen het jaar direct heel goed met de lancering van onze vernieuwde website www.sportraadijswijk.nl met daarop veel informatie en nieuws rondom onze thema’s (inclusief sporten, positieve sport, vitale sport en leven lang bewegen) en een goed overzicht van alle sport- en beweegaanbieders in Rijswijk. Onze sportcafés zijn voor mij ook een hoogtepunt geweest. We hebben er afgelopen jaar drie georganiseerd, waarvan één ook samen met de Sportraden van Delft en Pijnacker-Nootdorp. De bijeenkomst recent, die we samen met de Gemeente Rijswijk hebben georganiseerd met Gregory Sedoc als inspirerende spreker, hoort daar ook zeker bij. Een punt wat minder positief was afgelopen jaar was dat onze twee zeer actieve jeugdsportraadsleden zijn gestopt door drukke werkzaamheden elders en we helaas nog geen nieuwe jeugdleden hebben gevonden. Dat wordt zeker een aandachtspunt voor 2024.”

Wat was het mooiste evenement/gebeurtenis in Rijswijk in 2023?
Dan kan ook ik niet om de opening van het Huis van de Stad heen. Als raadslid ben ik hier ook woordvoerder van geweest en het is mooi te zien dat het nu daadwerkelijk gerealiseerd is. Ik ben heel benieuwd hoe zich dat verder gaat ontwikkelen als ontmoetingsplaats voor de stad.”


Wat wil je graag anders zien in 2024 in Rijswijk en op privégebied?
Dat vind ik een lastige vraag. Het komend jaar willen we als sportraad doorbouwen met wat we dit jaar gestart zijn. Sportakkoord 2 is bijvoorbeeld nu nog vooral een intern gemeentelijk beleidsstuk dat sportclubs nog weinig zegt en brengt. Daar wil ik komend jaar meer draagvlak voor zien, zodat er mooie nieuwe projecten ontstaan. Projecten, die via het budget van het sportakkoord net dat zetje krijgen dat er nodig is.

Privé ga ik gewoon verder waar ik al een aantal jaren mee bezig ben. Ik heb een eigen adviespraktijk waarin ik projecten doe in ontwikkelingslanden. Ik adviseer daar overheden op het gebied van digitalisering van de landbouw sector, onderwijs en werk voor jongeren. Super leuk werk met impact.”

Met welk idee wil je nog steeds iets doen in 2024?
Genoeg ideeën om aan mee aan de slag te gaan. Voortbouwend op de vorige vraag willen we in de sportraad met een aantal enthousiaste mensen rondom de thema’s in korte werkgroepen de grootste vraagstukken die bij Rijswijkse club spelen samen oppakken. Er speelt best veel binnen clubs (en andere beweegaanbieders). Bijvoorbeeld: hoe zorgen we dat er meer jongeren gaan sporten en hoe behoud je ze als ze binnen zijn? Hoe hou je sporten betaalbaar in deze tijd van inflatie? Hoe vind je de vrijwilligers voor je trainingen en je bestuur? En bijvoorbeeld kun je samen met andere clubs een vertrouwenspersoon vorm geven om een positief sportklimaat te krijgen? Samen kost dat minder tijd, dan als iedereen dit zelf gaat oplossen. Als sportraad willen we die verbindingen tot stand brengen.”


Ook zo veel op social media gezeten in 2023? Gaat dat veranderen in het nieuwe jaar?
Het viel wel mee. De sportraad gebruikt Facebook voor zijn communicatie, maar privé ben ik dit jaar gestopt met Twitter, o nee X. Facebook gebruik ik wel voor een andere hobby van me. Samen met mijn man hebben wij 7-8 keer per jaar een huiskamerrestaurant “ Aan Tafel bij Martine en Ewout”, daar maken we een bijzondere maaltijd van vier gangen, een amuse en koffie voor acht personen, die elkaar vaak niet kennen en die echt bij ons thuis in de huiskamer met elkaar aan tafel zitten. Hierdoor ontstaan er onder het genot van een heerlijke maaltijd mooie gesprekken.”

Wat was je grootste verrassing in het afgelopen jaar?
Ik ben een paar jaar geleden gestopt met hockey en golf, doordat ik op mijn duim was gevallen en daardoor stick en club niet goed kon vasthouden. Ik dacht eigenlijk dat golfen daardoor niet meer ging. Deze zomer heb ik het echter weer opgepakt met een aantal oud teamteamgenoten van mijn hockey team. Het blijkt toch weer te gaan. Elke vrijdag golfen we 9-holes. Heerlijk dat dat toch weer kan.”

Wat was jouw beste gesprek met iemand in het afgelopen jaar?
Het beste gesprek weet ik niet, maar elke maand ga ik met een vriendin een wandeling maken van ongeveer 20 kilometer. We zijn tijdens corona gestart met een wandeling  van Europoort naar Nijmegen via het grote rivieren pad. Daarna hebben we de route doormidden geknipt en zijn we op die hoogte bij de Belgische grens (bij Mol) naar Texel aan het lopen. Dat schiet inmiddels goed op, want we zijn nu in Hoorn. Dat geeft de mogelijkheid voor een goed gesprek en laat meteen zien hoe mooi Nederland is.”


Voor wie heb jij bewondering?
Ze leeft helaas al een tijdje niet meer, maar mijn oma was altijd heel bijzonder voor me. Mijn activistische oma, die vroeger demonstreerde tegen de kernbom, die zich maatschappelijk inzette voor verschillende doelen, bijvoorbeeld gevangenen in Zuid Afrika via Amnesty International. Ik kwam zo wie zo uit een gezin waar je maatschappelijk inzetten belangrijk werd gevonden. Niet alleen met woorden, maar door het te doen. Een motto waar ik zelf ook echt achter sta.”

Waar kijk je naar uit in 2024?
Om de sportraad in Rijswijk nog zichtbaarder te maken, zodat we sport in Rijswijk nog beter kunnen verbinden en ondersteunen. Dit jaar deden we dat via de website, de sportcafés en onze aanwezigheid met een grote stand op het Strandwalfestival. Komend jaar willen we dit weer gaan uitbreiden en nog meer samen met de sportclubs in Rijswijk gaan doen.”


In 2024 wordt de 60.000e inwoner van Rijswijk ingeschreven. We gaan naar 80.000 inwoners. Wat zijn je gedachten daarover?
“Dat lijkt me op zich zelf een prima zaak, waarbij we sport en bewegen niet moeten vergeten in de ruimtelijke planning. Want al die mensen moeten wel de mogelijkheid hebben om actief te zijn in sportclubs, zelf in de natuur te bewegen via mooie wandel- en fietspaden  of door op een andere manier bezig te zijn met sport in de wijk. Daar moeten voorzieningen voor komen en daar zullen we als sportraad on volop voor inzetten.”

Deze artikelen heeft u misschien gemist