‘Blikkie’ terug en vooruit (deel 8): Riko van der Stap

Riko van der Stap (56) is geboren en getogen in Rijswijk. Als vrijwilliger is hij betrokken bij het BB museum en bunkercomplex in Overvoorde, zoals hij zelf zegt “een fantastisch leuke en mooie taak.” Daarnaast werkt Riko nog full time.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van 2023?
Riko: “Voor ons museum was deelname aan de Nationale Bunkerdag wel een van de hoogtepunten in 2023. Er zijn namelijk best wat mooie momenten geweest die wij als hoogtepunt zouden mogen beschouwen. In ieder geval was Bunkerdag een succes, 800 bezoekers kwamen, verdeeld over de dag, naar het Rijswijkse Overvoorde om de bijzondere bunkers en het museum te bezoeken.

In september hebben we nog samen met de Bill Baker band een muzikale omlijsting op een van onze openstellingen kunnen verzorgen, dat was ook fantastisch. Hier willen wij in 2024 wel een vervolg aan geven, maar we lopen wel tegen wet en regelgeving op het gebied van veiligheid aan waar wij nog te weinig kaas van hebben gegeten. Binnenkort maar eens schakelen met de gemeente hierover.

Een dieptepunt was een lekkage in de BB commandopost. Uiteindelijk hebben onze klussers deze aangepakt en definitief verholpen hoop ik. Want vocht is niet goed voor je collectie. Dat betekent vaak schimmel etc.”

Wat was het mooiste evenement/gebeurtenis in Rijswijk in 2023?
“Het in gebruik nemen van het vernieuwde oude stadhuis zie ik toch als een hoogtepunt. Ik hecht erg aan vroeger en het stadhuis is natuurlijk wel een zeer fraai en markant gebouw. Zelf ben ik er getrouwd in 1992. Ik realiseer ook wel dat het flink geld heeft gekocht, maar laten wij eerlijk zijn, het stadhuis in de Bogaard had een beetje saaie uitstraling. Nu hebben we weer een stadhuis om trots op te zijn.”

Wat wil je graag anders zien in 2024 in Rijswijk en op privégebied?

“Ik zou graag willen dat de Rijswijker eens wat verdraagzamer wordt. Men loopt met name op social media maar te klagen, te huilen en met vingertjes te wijzen. Als er te veel bladeren op de stoep liggen, is het de schuld van de gemeente, als er een auto scheef staat, is het de schuld van de gemeente, als er een deelscooter scheef staat, moet deze worden omgetrapt. Ik denk dan bij mij zelf, de gemeente kan niet overal tegelijk zijn dus pak even een bezem en veeg je stoepje schoon. Zie je verkeerd geplaatst vuil, meld dat dan in plaats van er over te klagen op social media. Ook ik erger mij zelf wel eens aan gemeentelijk beleid, daar moet ik eerlijk in zijn. Bijvoorbeeld de strooiroutes als het heeft gesneeuwd of geijzeld. Die mogen van mij best uitgebreider.

Privé zou ik misschien wat meer moeten bewegen. Lekker wandelen of fietsen door en om Rijswijk.”


Met welk idee wil je nog steeds iets doen in 2024?
“In 2024 wil ik bij het BB museum weer iets doen met muziek uit de tijd van de 2e wereldoorlog, in samenwerking met lokale Rijswijkse bands of koren. Hopelijk lukt het om alles vergunningstechnisch rond te krijgen.”

Ook zo veel op social media gezeten in 2023? Gaat dat veranderen in het nieuwe jaar?
“Nee, ik zit niet overdreven veel op social media, dat gaat best oké en dat zal niet veranderen.”

Een beeld uit het Museum Bescherming Bevolking

Wat was je grootste verrassing in het afgelopen jaar?
“De grootste verrassing in 2023 was dat wij een hele mooie schenking hebben ontvangen voor in de collectie. Affiches uit de Koude Oorlog die goed in het tijdsbeeld passen van de jaren‘70. Zodra ze behandeld zijn, krijgen ze een mooie plek in het ontvangstgebouw.

Wat was jouw beste gesprek met iemand in het afgelopen jaar?
“Het beste gesprek had ik met Maarten van Rossum. Hij en zijn broer bezochten het BB museum voor opname van hun programma. Ik kende hem alleen van TV en dacht, nou dat zal gezellig worden met deze droogstoppel. Maar het blijkt een zeer vriendelijke en bescheiden man met een mooi gevoel voor humor. Zo zie je maar hoe snel je een beeld aanneemt van iemand wanneer je die persoon eigenlijk niet kent.” 

Voor wie heb jij bewondering?
“Eigenlijk heb ik bewondering voor iedereen, maar als ik toch iemand moet benoemen dan heb ik bewondering voor mijn vrouw omdat ze het met mij uithoudt en mij de ruimte geeft om mijn hobby’s en vrijwilligerswerk uit te voeren. Maar ik heb ook bewondering voor een ieder die zich inzet als vrijwilliger, waar dan ook in Rijswijk.” 

In 2024 wordt de 60.000e inwoner van Rijswijk ingeschreven. We gaan naar 80.000 inwoners. Wat zijn je gedachten daarover?
“Het is prima dat Rijswijk groeit, dat is inherent aan het groeien van de wereldbevolking. Laten we eerlijk zijn, je wil toch je kinderen enigszins in de buurt hebben als ze uitvliegen. Er zijn wel bepaalde Rijswijkers die klagen dat het te vol wordt en dat er te veel auto’s zijn en roepen dat men maar buiten de regio moet gaan wonen. Maar die zijn zelf al oud en hebben waarschijnlijk alles voor henzelf goed voor elkaar. Wel denk ik dat veel lege kantoren in de Plaspoelpolder benut kunnen worden als woonruimte, zo kun je toch groeien, maar ook groen behouden. Nog een optie is het OV beter organiseren. Als ik nu met OV naar mijn werk zou gaan, ben ik anderhalf uur onderweg op een enkele reis. Met de auto in 25 minuten. Zodra ik binnen het uur met OV mijn werk kan bereiken wordt het wel interessant.” 

Deze artikelen heeft u misschien gemist