Breng spullen met kwik naar het chemisch afval

Voorkom problemen met kwik en breng kwikhoudende spullen zo snel mogelijk naar het chemisch afval.

Heeft u nog producten met kwik in huis? Verpak ze voorzichtig in een dubbele laag plastic en breng ze naar het klein chemisch afval van de milieustraat. Thermometers zijn kwetsbaar en een barometer is aan de bovenkant vaak open. Let op dat de spullen tijdens het vervoer niet breken, lekken of leeglopen.

Kwikdamp

In oude thermometers, bloeddrukmeters en barometers kan kwik zitten. Als zo’n voorwerp kapot valt, rollen en stuiteren de bolletjes kwik naar alle kanten. Soms meters ver weg. Die bolletjes zijn zo klein dat ze moeilijk op te ruimen zijn. Blijven er bolletjes liggen? Dan verdampen ze langzaam tot kwikdamp. En dat brengt gezondheidsrisico’s met zich mee.

Kwikbolletjes (afb. website gemeente Rijwijk)

Duur

Een ongelukje met kwik kan grote gevolgen hebben. Het opruimen van kwik kost al snel duizenden euro’s. Meestal vergoedt uw verzekering dit niet. Vaak moet een speciaal schoonmaakbedrijf komen en moet u besmette materialen wegdoen. Bijvoorbeeld de houten vloer, het vloerkleed, kleding, de stofzuiger of meubels.

Meer informatie

Wilt u meer weten over kwik en de gevaren ervan, in welke voorwerpen kwik zit en wat u kunt doen als zo’n voorwerp valt? Kijk op de website van de GGD voor meer informatie:  https://ggdleefomgeving.nl/schadelijke-stoffen/kwik/(link is extern) 

Bron: gemeente Rijswijk

Deze artikelen heeft u misschien gemist