Rijswijk breidt schuldhulp voor jongeren uit

foto: Pixabay

Zowel landelijk als in Rijswijk groeit het aantal jongeren met problematische schulden. Door gebrek aan vast inkomen, komen jongeren vaak niet in aanmerking voor reguliere schuldhulpverlening. Prettig in de Plus is ontwikkeld om deze jongeren van 18 tot en met 27 jaar te helpen bij het oplossen van hun schulden.

Prettig in de Plus
Prettig in de Plus helpt jongeren met het aanpakken van hun schulden. Hun toekomst staat hierbij centraal. De jongeren krijgen een persoonlijk begeleider. De begeleider helpt hen met het regelen van hun schulden, bijvoorbeeld door een regeling te treffen met schuldeisers. De gemeente koopt hun schulden af met een saneringskrediet. Zo blijft er nog maar één schuld over.

Met de trajectbegeleider worden er afspraken over de terugbetaling. Dat kan door iets terug te doen. Bijvoorbeeld door naar school te gaan of door een maatschappelijke stage te doen. Ook gaan de jongeren aan de slag met problemen en doelen die niks met geld te maken hebben.

Tayeb Belhaddad is trajectbegeleider bij Prettig in de Plus. “Samen met de jongere maken we een plan op maat, waar we gedurende het traject van twee jaar aan gaan werken. Tijdens dit traject zetten we in op verschillende leefgebieden zoals wonen, dagbesteding, fysieke gezondheid en mentale gezondheid. Ons doel: Zoveel mogelijk schuldenzorgvrije jongeren!”.

Perspectief op een financieel gezonde toekomst
Financiële problemen leiden vaak tot grote problemen op verschillende leefgebieden. Zoals wonen, werk en mentale gezondheid. Te veel jongeren worden in hun ontwikkeling belemmerd door problemen door schulden. Dit is niet alleen een probleem voor de jongeren, maar ook een maatschappelijk probleem met hoge (maatschappelijke) kosten voor hulp en begeleiding op de langere termijn.

Lokale invulling van de JPF-aanpak
Prettig in de Plus is een lokale invulling van de JPF-aanpak (Jongeren Perspectief Fonds). Deze aanpak is in meerdere gemeenten al succesvol gebleken. Stichting JPF ondersteunt gemeenten in alle fasen in het project, van besluitvorming naar implementatie en uitvoering. Zo zijn de gemeente Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Arnhem en den Bosch ook aan de slag met de JPF-aanpak. Ook in Rijswijk zijn de resultaten tot op heden positief.

“Wij ondersteunen op dit moment al meerdere jongeren die heel blij zijn met onze begeleiding. De aanpak van Prettig in de Plus is integraal: We helpen de jongere met de schulden én we werken samen aan toekomstperspectief” zegt Belhaddad.

Aanmelden bij Prettig in de Plus
Soms zit het even niet mee en ontstaan er betalingsachterstanden. Bijvoorbeeld als iemand een telefoonrekening vergeet te betalen. Of als iets niet lukt met de zorgverzekering. Prettig in de Plus snapt dat dit iedereen kan overkomen. En zet graag samen de stappen naar een schuldenvrije toekomst.
Rijswijkse jongeren tussen de 18 en 27 jaar met problematische schulden kunnen zich aanmelden bij Prettig in de Plus. Dit kan door te bellen of door een Whatsapp-berichtje te sturen naar 06-14216511.
Meer informatie over Prettig in de Plus is te vinden op www.prettigindeplus.nl.

Bron: Gemeente Rijswijk

Deze artikelen heeft u misschien gemist