Lezing Historische Vereniging Rijswijk over Joods leven in het Westland

Op dinsdag 20 februari organiseert de Historische Vereniging Rijswijk (HVR) om 20.00 uur een lezing over 375 jaar Joods leven in het Westland.

Iedereen is welkom bij deze lezing die gehouden wordt in gebouw Hofrust, Herenstraat 44b. De toegang is gratis en aanmelden niet nodig.

40 jaar HVR

Deze voorjaarslezing is de eerste lezing ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de Vereniging. De spreker is Harry Groenewegen.

Lezing

Tijdens de lezing komt de geschiedenis van het Joodse leven in het Westland aan de orde. Wanneer komen de eerste Joden naar het Westland en waar komen zij vandaan? Waarom komen zij naar het Westland? Waar hebben zij zich gevestigd en welke beroepen oefenden zij uit?

Andere onderwerpen die aan de orde komen zijn antisemitisme, de Shoah, de terugkeer na de Tweede Wereldoorlog en hun ontvangst en de herdenkingscultuur tot heden.

Harry Groenewegen

Harry Groenewegen is medeoprichter van de Stichting Joods Westland, bestuurslid van het Genootschap Oud-Westland en bestuurslid van het Westlands Museum.

Bij de Stichting Joods Westland heeft Harry Groenewegen zich onder andere ingezet voor de succesvolle restauratie van het Joodse kerkhof in Naaldwijk. Tevens is hij de initiatiefnemer van het boek “Joods leven in het Westland”.

Joodse begraafplaatsen

Voor geïnteresseerden is op de website van de HVR onder publicaties een artikel terug te vinden over de geschiedenis van de twee Joodse begraafplaatsen in Rijswijk.

Deze artikelen heeft u misschien gemist