Column: Bogaard verleden tijd?

Wie kent de Boogaard nog uit de gloriedagen? Veel bezoekers zullen zich nauwelijks kunnen voorstellen dat ons winkelcentrum, dat in 1963 werd geopend, ooit veel allure uitstraalde en de eerste was in Nederland in deze stijl. Het winkelcentrum werd destijds naar Amerikaanse voorbeeld opgezet. Winkels als Vroom en Dreesman, C&A, HEMA, Hennes & Mauritz, It’s, de Media Markt zorgden ervoor dat de Bogaard in alle vleugels druk werd bezocht. Een Wiener Melange bij Sandy – met een saucijzenbroodje uiteraard – en aansluitend winkelen bij Kreymborg, de Hij, Peek & Cloppenburg of later bij de New Yorker. Voor de dagelijkse boodschappen konden we naar Aad de Groot of de Groenteboer, naar Waaijer of de supermarkt van V&D. Ze hebben echt allemaal in de Bogaard gezeten. Wie heeft niet gegeten bij Tropic Paradise waar je bovenaan de trap werd begroet door de flamingo’s. De Bogaard bruiste in alle armen van het winkelcentrum. Ook grote branden konden het succes niet stoppen. Bezoekers kwamen vanuit de hele regio naar de Bogaard. Er zijn vele oorzaken te noemen die uiteindelijk hebben gezorgd voor het verval en het vertrek van vele winkels. Diverse partijen zijn daarvoor verantwoordelijk. Daar kwam dan nog eens de ellende bij van Corona en ons wisselende koopgedrag. Dat heeft de levendigheid van de Bogaard natuurlijk niet veel goed gedaan.

Is de Bogaard dan nu echt einde verhaal? Geen sprake van! Hoewel we nog niet weten hoe de levendigheid verbetert zodra de nieuwbouw van de Orchard is gerealiseerd, is er ook nu al veel gezelligheid in de Bogaard. Zodra je vanaf het Bogaardplein het winkelcentrum inloopt word je verrast met de geur van verse vis van De Koning of van gebraden kip van ‘Kippie’. Na sluitingstijd van de winkels zijn de geuren van Basic Fit iets minder aantrekkelijk, maar er is wel leven in de brouwerij! Langs Fresh lopend met een immer glimlachende Peter, zie je uitsluitend blije en opgewekte gezichten bij de Toko en Roodenrijs en prijst de goedlachse slager René zijn waren aan bij Scholtes. Onlangs zijn daar de gastvrije en vrolijke mensen van IJzvogel bijgekomen. En ook al zijn er veel modewinkels verdwenen, gezellig winkelen in de Bogaard kan echt nog wel. We moeten met z’n allen ‘ónze’ Bogaard niet in de put praten. We missen dan misschien het aanbod van de Haagse binnenstad of van de ‘Mall’, maar het kleinschalige van de Bogaard is juist weer erg aantrekkelijk. In de Bogaard word je nog herkend door de winkeliers. Laten we dat koesteren.

We zijn er natuurlijk nog niet. Het is een groot verlies dat J22 de Bogaard gaat verlaten omdat de passage moet worden gerenoveerd. Juist deze passage straalt sfeer uit, maar kennelijk moet ook dit weer worden aangepast. Als winkelend publiek kunnen we de zittende winkeliers helpen. Het zou dan wel lekker zijn wanneer we niet aan de gang blijven met alles in de Bogaard overhoop te gooien. Winkeliers worden daar moedeloos van en wanneer de zittende winkels er de brui aan geven, is het echt einde oefening. Geen Rijswijker die dat wil!

Marcel Gerritsen

Deze artikelen heeft u misschien gemist