Maarten Kielman: “Zorgen over huisartsenzorg in Rijswijk”

Tijdens het Forum samenleving heeft de Rijswijkse huisarts Maarten Kielman (foto) met een deel van de gemeenteraad zijn zorgen gedeeld over de toekomstige huisartsenzorg in Rijswijk.   

Huisarts Kielman maakt zich met zijn collega’s voornamelijk zorgen over de huisvesting van de huisartsenzorg. “De komende jaren met de groei van Rijswijk gaan we een capaciteitsprobleem krijgen. Er komen duizenden woningen bij en ik voorzie grote problemen met het aantal huisartsen dat er nu is. Er moeten meer huisartsen bij, maar die komen alleen als er genoeg huisvesting is. En wij vinden dat een gedeelde verantwoordelijkheid die ook ligt bij de gemeente.”

Marimbahal
“Ons plan om de Marimbahal ook te gebruiken voor huisartsen is hard nodig”, vervolgt Kielman. “We hebben overleg met de gemeente om inzicht te krijgen wat er nu en straks nodig is voor de eerstelijnszorg, waaronder ook de huisarts valt. Er is alleen nog geen resultaat. De invulling van de Marimbahal zonder plek voor huisartsen vinden wij dan ook exemplarisch. We hebben een mooi plan voor het Waldhoornplein waarbij verschillende partners willen aansluiten die ook een huisvestingsprobleem hebben. Wij vragen aan de gemeente om hulp om de zorg voor alle inwoners goed te kunnen regelen.”

Huisvesting
De grootste zorgen bij Kielman ligt momenteel niet bij het aantal huisartsen, maar bij de huisvesting van nieuwe huisartsen. “We hebben veel waarnemers, maar we willen ook jonge waarnemers naar Rijswijk lokken. Die gaan geen eigen praktijk starten, maar die willen aansluiten bij een gezondheidscentrum zoals wij dat voor ogen hadden op het Waldhoornplein. Veel nieuwe Rijswijkers hebben moeite om een huisarts te vinden. Per 1 december hebben we een acuut probleem bij het vertrek van een huisarts die nu fulltime werkt. We kunnen daar twee huisartsen wellicht voor terug krijgen, maar er is geen plek.”

Langetermijnvisie
“We willen graag dat de gemeente weet waar behoefte aan is. Nu en in de toekomst. De regio-organisatie en de gemeenten hebben overleg en hopen op wederzijds begrip. Wij hebben huisvesting nodig en dat kunnen wij niet alleen regelen. Wij willen ook graag in een vroeg stadium betrokken worden bij plannen, zodat we mee kunnen denken. Wij zijn nu blij dat er één aanspreekpunt is met een zorgmanager, maar wij zien ook graag dat er een langetermijnvisie is bij de gemeenten.”


Deze artikelen heeft u misschien gemist