Wethouder Mark Wit: “Vertrouwen in het Museum Rijswijk”

Wethouder Mark Wit was tegenover het Forum Samenleving dinsdag heel stellig. Er is bij hem nog steeds veel vertrouwen in het terugbetalen van de lening die de gemeente aan het Museum Rijswijk heeft verleend. Ook nu het verzoek van het museum er was de aflossing een jaar niet te doen.

Verschillende fracties gaven aan dat men zich zorgen maakt over de toekomstige aflossing van de lening alsmede het feit dat de gemeente verzuimd had de aflossing van de rente in rekening te brengen bij het museum.  

Lening
Vooral Beter voor Rijswijk, Rijswijks-Belang en Wij. Rijswijk hadden grote zorgen over de terugbetaling van de lening en gingen dieper in op het functioneren van de organisatie van het museum. Een deel van de raad wilde meer zekerheid over de financiële huishouding en kwam ook met voorstellen voor innovatieve manieren om extra geld te genereren.

Biënnales
Wethouder Mark Wit: “Ik heb vertrouwen in de weg die het Museum Rijswijk is ingeslagen. De erfgoedtentoonstellingen en de Biënnales trekken veel publiek. Ik verwacht dat de lening en de terugbetaling van de rente ook gewoon zal gaan zoals afgesproken. Dat het museum aangeeft dat het dit jaar niet genoeg middelen heeft is reden tot zorg. Maar de terugbetaling van het bedrag zal hetzelfde zijn binnen het aantal gestelde aflossingen zonder verdere financiële gevolgen.”

wethouder Mark Wit

Kwetsbaar
Inmiddels is er met het museum afgesproken dat vanaf 2024 de aflossing van de lening zal gaan zoals afgesproken. Wel baart het zorgen dat een aantal grote jaarlijkse subsidies niet zijn toekend. Daardoor blijft de situatie wel kwetsbaar, aldus de wethouder.

Basisscholieren
“Maar het gaat de goede kant op”, vervolgt de wethouder. “Het Museum Rijswijk zit met andere Rijswijkse organisaties in de Kracht van Rijswijk. We hebben gevraagd of het museum kan kijken of ze naar andere regelingen die de collega’s hebben, kunnen kijken. Na de ‘Vrienden van de Rijswijkse Schouwburg’ is er nu ook de ‘Vrienden van Museum Rijswijk’. De winkel draait goed, er is met de ondernemersverenigingen en scholen contact goed contact. Negentig procent van de Rijswijkse basisscholieren is bij het Museum Rijswijk geweest.”

Controle
Verschillende fracties geven aan om ook betere controle te willen op de financiële huishouding van het museum. “Als gemeente moet je niet willen om de financiële waakhond van het museum te worden”, zegt wethouder Wit. “Wel kunnen we kijken of we tussenrapportages van hen ook met de gemeenteraad kunnen delen. Maar zoals eerder gezegd: ik blijf vertrouwen hebben in het museum.”
Deze artikelen heeft u misschien gemist