(ViDEO) Onrust Eritrees feest in Den Haag; eerder verbood Rijswijks burgemeester Sahin feest

Op zaterdagavond 17 februari heeft de Haagse burgemeester Jan van Zanen een noodverordening afgekondigd na de zeer ernstige rellen aan de Fruitweg in Den Haag. Rond zalencentrum Opera aan de Fruitweg in Den Haag zijn zaterdag rellen uitgebroken na een confrontatie tussen twee groepen Eritreeërs.

Er werd met stenen gegooid en zijn auto’s, politiewagens en een touringcar in brand gestoken. Ook bij zalencentrum Opera woedt brand. In het zalencentrum was een bijeenkomst van regeringsgezinde Eritreeërs. Daar kwamen tegen het einde van de middag anti-regeringsgezinden op af.

Foto’s Henk Ros

Sahin
Vorig jaar verbood de Rijswijkse burgemeester Huri Sahin een soortgelijke bijeenkomst nog in EventPlaza. Ger Kruger, fractievoorzitter van Beter voor Rijswijk, zegt geschokt te zijn. “Reeds jaren worden dergelijke bijeenkomsten in Event Plaza, tot ergernis van enkele politieke partijen georganiseerd. Grote politie inzet was noodzakelijk en regelmatig liep het uit de hand omdat Eritreeërs elkaar te lijf gingen in heel Rijswijk.”

Triest
De fractievoorzitter van Beter voor Rijswijk was dan ook verheugd dat burgemeester Huri Sahin vorig jaar de voorgenomen bijeenkomst had verboden. Vanavond reageerde hij dat het toch in en in triest dat dit zo uur de hand is gelopen en dat men blijkbaar preventief geen adviezen van de burgemeester Sahin had gevraagd, die ervaring heeft hoe om te gaan met evenementen die de orde ernstig kunnen verstoren.

Video: VRPRess

Enkele jaren geleden verliep een Eritrees feest in EventPlaza ook met wandordelijkheden.

Deze artikelen heeft u misschien gemist