Dienstplichtbrief voor 520 Rijswijkse jongeren

in Rijswijk krijgen 266 meisjes en 254 jongens van 17 jaar deze week de ‘dienstplichtbrief’ in de brievenbus.

Dienstplichtbrief

De dienstplichtbrief is om iedereen die dit jaar zeventien wordt, te vertellen dat ze kunnen worden opgeroepen als er een oorlog dreigt. Mits ze door de keuring komen, én om ze te wijzen op het ‘dienjaar’. Tijdens dat ‘dienjaar’ draait iemand bij wijze van sabbatical of tussenjaar mee als volwaardig militair, inclusief training en salaris. Vorig jaar kozen in heel Nederland 221 mensen daarvoor.

Opkomstplicht uitgesteld

De dienstplicht in Nederland is niet afgeschaft. Maar sinds 1 mei 1997 is de opkomstplicht uitgesteld. Defensie roept daarom geen nieuwe dienstplichtigen meer op. Dat zou jaren van voorbereiding vragen. Er zijn geen kazernes en instructeurs voor. En er is ook niet voldoende materieel zoals uniformen en voertuigen.

Deze artikelen heeft u misschien gemist