Burgemeester Huri Sahin: “Verhalen van de oorlog blijven vertellen”

Uit de toespraak van burgemeester Huri Sahin tijdens de herdenking van de gevallenen bij de Slag om Ypenburg die op de begraafplaats Oud Rijswijk zijn begraven, is onderstaande gepubliceerd. Deze bijeenkomst is georganiseerd door de Godfried Bomansschool mede in het kader van ‘Adopteer een monument’.

“Beste jongens en meisjes, dames en heren,

Wij staan hier vandaag bij het Rijswijkse grafmonument waar 29 oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog begraven zijn. Een groot deel van deze slachtoffers is gevallen bij de Slag om Ypenburg, bijna 84 jaar geleden. Ook liggen hier de negen mannen begraven die door de Duitsers als wraakactie zijn doodgeschoten bij de spoorwegovergang bij het Haantje in Rijswijk-Buiten. Dit monument is geadopteerd door jullie school. Ik vind het mooi en waardevol dat jullie deze herdenking samen met jullie leerkrachten dit jaar weer hebben georganiseerd. Door samen hier te herdenken, leren we over de oorlogsgeschiedenis van Rijswijk en van ons land. Zo zorgen we er samen voor dat we niet vergeten wat er is gebeurd.

Jullie weten goed wat er is gebeurd, want vorige week vertelden jullie mij dat jullie op school hebben geleerd over de Slag om Ypenburg. Die slag was onderdeel van operatie Fall Gelb, de Duitse naam voor de aanval op Nederland, België en Frankrijk in mei 1940. De Duitsers wilden de drie vliegvelden rond Den Haag veroveren om de regeringsstad te kunnen aanvallen. Dan konden ze de Koningin gevangen nemen en op die manier ervoor zorgen dat Nederland zou stoppen met terugvechten. Daarom werd het Rijswijkse vliegveld Ypenburg, dat lag op de plek die nu de Haagse wijk Ypenburg is, aangevallen door de Duitsers op 10 mei 1940.

(Hier volgde een passage van een persoonlijk verhaal van één van de gesneuvelden. Deze passage vind je in het artikel hierboven)Volgend jaar herdenken we dat we al 80 jaar vrij mogen zijn. Een lange periode van vrijheid en vrede in ons land. Het is iets waar je niet elke dag over nadenkt. Juist daarom is het belangrijk dat je de boodschap van de vrijheid zoekt in de geschiedenis van je eigen omgeving, wat we hier vandaag met elkaar doen. Zo komt het dichtbij en sta je er echt even bij stil. Stil om te herdenken.

Op 4 mei is om 20:00 uur de Nationale Dodenherdenking. Ik wil jullie uitnodigen om ook dan twee minuten stil te zijn. Nog een keer voor de mensen wiens namen hier op het monument staan, of voor de burgers en soldaten die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog, voor de joodse slachtoffers van de Holocaust, of voor ieder ander die is gestorven tijdens een oorlog in de afgelopen tachtig jaar. Dat hoeft niet per se op een speciale herdenkingsplek, zoals de plek waar wij nu staan, maar dat kan ook gewoon thuis in de woonkamer. Jullie zijn ook van harte welkom bij de herdenking die we bij het monument in Park Hofrust voor alle Rijswijkers organiseren op 4 mei.

We moeten blijven herdenken en de verhalen van de oorlog blijven vertellen. Zo blijven we nadenken over dat wij in vrijheid leven. Dat was voor de mensen hier in Rijswijk en op nog veel meer plekken in de hele wereld, in de eerste helft van de jaren ’40 plotseling niet meer zo. Ik waardeer het als jullie over twee weken nog eens denken aan hen die hun leven gaven zodat wij hier vandaag mogen staan.
Dat houdt de herinnering aan hen en de waardering van onze vrijheid levend.”

Deze artikelen heeft u misschien gemist