Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het Station Rijswijk?

Voor velen was de deplorabele staat waarin het Station Rijswijk verkeerde, een doorn in het oog. De NS, ProRail en de gemeente Rijswijk zijn alle verantwoordelijk voor (een deel van ) het station dat als eerste in Nederland ondergronds werd aangelegd. Het station is in meerdere opzichten uniek. Het is het enige station in Nederland dat niet (geheel) in bezit is van de Nederlandse Spoorwegen (NS) of ProRail, maar van de gemeente.

Bij een kleine steekproef in 2016 door reizigersorganisatie Rover bleek dat station Rijswijk door een groep reizigers als het onaangenaamste station van Nederland werd beschouwd. Ook daarna is het station in de allerlaagste regionen blijven hangen.

Inwoners van Rijswijk, lokale politici en regionale/lokale media konden niet geloven dat het Station Rijswijk zo lang zo slecht werd onderhouden. Wie was waar verantwoordelijk voor? Inmiddels heeft het door een grootscheepse schoonmaakbeurt een acceptabeler aanzicht gekregen.

InRijswijk vroeg zich, ook na verschillende malen uitleg te hebben gekregen, wie waar en wanneer voor verantwoordelijk is en of er nog meer werkzaamheden te verwachten zijn in het station. Wij vroegen het aan Margriet Zegel, stationsmanager NS Stations bij de NS.

Station Rijswijk is een tunnelstation met twee hallen, een gemeentelijke hal en een hal van ProRail. De perrons zijn van ProRail. “Het is een hele uitzonderlijke situatie dat een gebouw boven de sporen van een andere partij is zoals hier”, vertelt Margriet Zegel. “De hal aan het Generaal Eisenhowerplein is eigendom van de gemeente, samen met de 2 roltrappen, de 2 liften en de 2 trappen naar de perrons. Het betekent dat de gemeente ook haar eigendom moet beheren en daar is ze niet op ingericht wat ook best te snappen is. De NS wil graag het beheer voor de gemeente doen, zoals zij het ook voor ProRail doen; de gemeente wil dat ook maar zit nog vast aan lopende contracten.”


Steigers tegen gemeentegevel
“Het station is nu zo’n 30 jaar oud en er hebben ooit enkele tegeltjes losgelaten van de buitengevel van het gemeentedeel. Er hangt nu een net tegen de gevel om mogelijk loslatende tegeltjes op te vangen. Eind maart heeft de gemeente een steiger opgebouwd en in week 42 komt er een trespaplaat tegen de buitengevel en wordt het net weggehaald. De plaat kan 10 jaar blijven zitten.”

Schoonmaken van het station
Ten opzichte van 30 jaar geleden zijn de veiligheidseisen om werk te mogen uitvoeren in de nabijheid van de sporen enorm aangescherpt. Wellicht ken je de rvs-platen rondom de trapopgangen op halniveau, zie foto’s hieronder. Die platen vervuilen heel snel maar omdat de bovenleiding er onderlangs loopt mag je absoluut niet hier spontaan een doek langs halen. Je mag dit alleen schoonmaken met een zogenaamde buitendienststelling van het spoor (er rijden dan geen treinen meer) en een spanningsloosstelling van de bovenleiding. Je kunt je voorstellen dat zoiets niet met 1 telefoontje geregeld is. Om een buitendienststelling van 48 uur te krijgen moet je twee jaar van te voren beginnen met voorbereiden. Het is heel ingrijpend voor de dienstregeling. Eind maart waren er werkzaamheden aan station Delft waardoor er ook geen treinverkeer was op Rijswijk en er van die gelegenheid gebruik kon worden gemaakt om steigers op te bouwen en schoon te maken. Maar zelfs dan heb je een jaar voorbereiding nodig.”

Slecht klantoordeel
Het station scoort heel slecht in de klantoordelen. Enerzijds heeft dat te maken met de schoonmaak van delen waar een buitendienststelling voor nodig is. Anderzijds het feit dat er 10 maal per uur een intercity doorheen raast. Dat geluid is onaangenaam en zorgt voor een luchtdrukverschil op je oren. De perrons zijn schoon maar erg lang en het is er vooral verlaten. Ook in de omgeving: de bibliotheek staat leeg, het kantoorgebouw boven het station staat leeg. Verlatenheid vinden mensen akeliger dan bijvoorbeeld hangjongeren”, aldus de conclusie van Margriet Zegel, stationsmanager NS Stations


InRijswijk besteedde eerder al aandacht aan het station Rijswijk:

Rijswijk station ondanks verbeteringen nog steeds een van meest onaangename stations in Nederland – InRijswijk

(ViDEO) Wat vinden de bezoekers en ondernemers van Station Rijswijk? – InRijswijk

Station Rijswijk nog steeds een van de onaantrekkelijkste in Nederland – InRijswijk (VIDEO) Rijswijkers, wat moet er met station Rijswijk gebeuren? – InRijswijk

Deze artikelen heeft u misschien gemist