Expositie Rath – Rock ’n Roll collective The Hague is een Ode aan Den Haag Popstad nummer 1

Het was vrijdagmiddag een drukte van belang bij Gallerie Lissabon aan de oerhaagse Denneweg. Veel bekenden uit de Haagse maar ook landelijke kunst & rock ’n roll scéne waren afgekomen op de opening van deze kunstexpositie door mr. Parkpop en oud-Haagse Nachtburgemeester René Bom. Ook voor de Rijswijkse belangstellenden is dit een interessante expositie. Rijswijk heeft als buurgemeente natuurlijk al heel wat Haagse acts in de Rijswijkse Schouwburg op het podium mogen brengen en ooit woonden onder meer Barry Hay en Patty Brard in Rijswijk en ooit kwam ook zangeres Teddy Scholten uit Rijswijk. De babyboomers weten dat nog wel. 

Tekst & Foto’s: Martin Reitsma

Rond de klok van 16.00 uur was de inloop van dit evenement, het welkomstdrankje vond gretig aftrek. Al snel stroomde het ‘bom’ vol, aan de wand hingen prachtige schilderijen, tekeningen en foto’s. Bij het geëxposeerde werk zag je al snel dat hier professionals pur sang aan het werk waren geweest. Dat bleek ook want dit collectief aan kunstenaars droeg de kunstzinnige naam: RATH “Rock ‘n roll Art collective The Hague” met illustere namen: Patricia Steur Marcello en Els, Arjan van Gent, Victor Hoefnagels en Clé Moormann.

Veel bekende gezichten waren op dit bruisende evenement afgekomen, een greep: John en Els Meijer, John zoals altijd met een camera in zijn hand, kunstenaressen Mary Bezembinder en Muriël Kasmin. Golden Earring chroniqueur Jan Sander met zijn vrouw, Actrice Guusje Eijbers, dichter Max Lerou, docent Beeldende Kunst, Jille van der Veen, zanger Rudy Bennett, muziekproducer Erik Kuylaars, Life coach Els de Wit, fotografen Govert de Roos, Remco van Oosterom, Jim Hoogendorp, Ron Kemper, Ben Holthaus van de Privé en vele andere bekenden en onbekenden. De muzikale omlijsting was in handen van Arie Spaans en zijn bassist Jan den Boer. Museum Rock Art met Jaap en Jacqueline Schut leverden ook hun bijdrage aan de rock ‘feel’ van het evenement.

René Bom deed de opening

Rond de klok van 17.00 opende René Bom de expositie.Haagser dan Bom het doet, bestaat niet. De hoofdrolspelers van deze expositie genoten ervan, een brede glimlach was dan ook te zien bij Patricia , Marcello & Els, Arjan en Victor. Een luid applaus viel hen ten deel. Dankbaar werd het applaus in ontvangst genomen.

Terecht ook want al bij binnenkomst zag je het prachtige werk aan de wanden hangen waar met bewondering naar werd gekeken.

Nog altijd is de Haagse rock ‘n roll en kunstscéne inspirerend en creatief. Rath Pack One is er geboren! Clé Moormann, één van de leerlingen van de bekende Haagse kunstenaar Victor Hoefnagels, kwam met het originele idee om samen met een aantal andere Haagse kunstenaars een expositie te organiseren met de rock ‘n roll als thema. Hij ging in de slag met illustere namen zoals Patricia Steur die weer terug is in Den Haag en bekend om haar hoogstaande fotografie en film – Arjan van Gent die prachtige schilderijen maakt of  kunstenaarsechtpaar Marcello & Els bekend om hun begerenswaardige schilderijen en tekeningen, maar ook Victor Hoefnagels is bekend van zijn schilderijen. 

Bij de eerste samenkomst riep Marcello heel origineel: “We noemen onze groep RATH, het Rock ‘n roll Art collective The Hague.”.

De geboorte van Rath Pack One

Alle deelnemers waren direct enthousiast en Rath Pack One was geboren! Maling hebbende aan hoe de volgende Rath Pack er uit gaat zien is nog voor iedereen een verrassing. Misschien met zijn drietjes maar net zo makkelijk met zijn tienen want RATH staat open voor iedereen uit Den Haag die met kunst en rock ‘n roll bezig is.

De expositie is ook een ware ode aan Den Haag als Popstad nummer éen en dit al vanaf de vroege jaren zestig en nimmer ingehaald.

Wat een zinderende pophistorie in ons Hofstad

We herinneren ons Rene and The Alligators met René Nodelijk, Jumping Jewels met onder meer Joop Oonk en Hans van Eijk, Andy Tielman en zijn broers die eind jaren vijftig al Palais de Dance in ‘vuur en vlam’ hadden gezet met hun rock n roll klanken op Scheveningen. The Scarlets, The Magic Strangers.

Vervolgens deed de beat en undergroundmuziek zijn intrede en gloriërden The Golden Earrings, Sandy Coast The Motions, Q 65 en Group 1850. De beat werd opgevolgd door rock, blues & popmuziek waarbij ook Livin’ Blues, Bolland & Bolland, Greenfield & Cook, The Haigs, Super Sister, Mailer Mackenzie band, Cobra, Monica Verschoor en Galaxy Lin hoogtijdagen beleefden. Dat ging in de jaren tachtig gewoon door met onder meer Bennett & Bee, Renée, de Bolland broers en vervolgens Billy The Kit, The Clarks, Hallo Venray, De Kraaien, DJ Gizmo en vele anderen in latere decennia.

Nog altijd is Den Haag toonaangevend!

Anno 2024 is Den Haag nog altijd dé popstad van ons land, denk hierbij aan DI-Rect Anouk, Jennifer Ewbank, Laura Palmer, The Indien, Kane, Goldband, Son Mieux, Prins S & de Geit, maar bijvoorbeeld ook Den Haag bruist & zindert al ruim zestig jaar, geen stad of dorp in ons land doet het onze hofstad na!

De Haagse Rock Tour van Marcello met  gids Peter de Ronde – voormalig gitarist van The Golden Earrings, de Haagse Stadsdichter Victor R. Meijer en muzikanten Arie Spaans, Matto Kranenburg en Hugo Remmelt is nog altijd een populaire attractie waarbij vele memorabele Haagse plekken worden bezocht zoals de Rolschaatsbaan, de Bosjes van Pex waar de Kikkers en Plu elkaar naar het leven stonden. De befaamde Zuiderparkbuurt waar tal van Haagse pophelden opgroeiden en hun eerste schreden in de muziek hebben gezet. De woonhuizen van illustere namen uit de Haagse Rock worden bekeken tijdens deze Haagse Rock Tour. 

Bezoek deze bijzondere expositie!

Expositie en website Op de website kan je naast de bio’s en kunstwerken van de kunstenaars uitgebreide informatie vinden.

Expositie RATH PACK NUMBER ONE: https://rathpack.nl

Deze artikelen heeft u misschien gemist